KulinART - Kulináris élvezetek az Alpokalja – Fertő-tájon

Ízek-Séfek-Kalandok

Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján öt környékbeli étterem három héten keresztül. A gasztronómiai projektet – egy osztrák példát követve – az Alpokalja – Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület koordinálja.

A tiroli Brixen-völgyben indult kezdeményezés lényege, hogy a résztvevő éttermek séfjei a helyi gazdák által megtermelt minőségi termékeket dolgozzák fel és kínálják vendégeiknek. Az elképzelés szerint az öt csatlakozott vendéglátóhely összesen három tematikus hetet tart majd ezen projekt keretében a 2020-as és 2021-es években.

– Térségünkben olyan egyedi és speciális termékek vannak, mint például a szürkemarha, vízi bivaly, az erdélyi kopasznyakú tyúk vagy a különböző kecske- és juhsajtok, zöldségek, különleges ízvilágú lekvárok (zölddió, homoktövis, otelló szőlő), fűszerszörpök, amelyek mind nagyon magas minőséget képviselnek – mondta Kiss-Szabó Renáta. A KulinArt koordinátor hozzátette: a termelők, a séfek és az étterem tulajdonosok januárban megtartották az első találkozót, amelyen megismerték a tiroli példát és számba vették a helyi lehetőségeket. A következő összejövetelen már kiválasztják azokat a termékeket is, amiket a helyi gazdák biztosítanak az éttermek számára a Speciális Tematikus Hetekre.

– Tendencia a világ vendéglátásában, hogy erősödik a regionalitás, tehát az ideérkező vendégek a régió ízeire kíváncsiak – hangsúlyozta Erhardt Zoltán, a projektben részt vevő soproni Erhardt étterem tulajdonos-séfje. A szakember kiemelte: azért is nagyon jó ez az ötlet, mert összehozza a vendéglátósokat, séfeket azokkal termelőkkel, akikkel eddig még nem találkoztak.

A program nem csak az ideérkező turistáknak szól, hiszen a külföldi példa azt mutatja, hogy a helyiek is fogékonyak azokra a termékekre és a belőlük készült ételekre, amelyek a saját térségükből származnak. Kiss-Szabó Renáta hozzátette: a tervek szerint a projekt folytatódni fog, hiszen van rá pályázati lehetőség és bízik abban, hogy ezzel a projekttel sikerül egy kisebb gasztronómiai forradalmat is elindítani az Alpokalja – Fertő-táj környékén.

A KulinArt kezdeményezéshez csatlakozott éttermek: Erhardt Étterem (Sopron), Hopsz Café & Grill (Sopron), a Szidónia Kastélyszálloda étterme (Röjtökmuzsaj), Tornácos Ház (Hegykő), a Hotel Sopron ZAKANT Étterme & Fine Bisztrója (Sopron).