Vidékcsücske induló kézműves pékség gépészeti fejlesztése

VP6-19.2.1-5.3.3-21 A „Helyi gazdaságfejlesztés az Alpokalja-Fertő táj mikrovállalkozásainak fejlesztése által” c. intézkedéshez kapcsolódóan

 Összefoglaló, beszámoló HACS részére

 

Kedvezményezett neve: Vidékcsücske Kft.

Kedvezményezett címe: 9435 Sarród Fő utca 55

Ügyfél-azonosító: 1060123307

Projekt azonosítója: 3344132422

Támogatói okirat iratazonosítója: 3389703342

Támogatási összeg: 5.607 000 forint

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a(z) Alpokalja-Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett VP6-19.2.1-5.3.3-21 kódszámú Alpokalja-Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület - Helyi gazdaságfejlesztés az Alpokalja-Fertő táj térség mikrovállalkozásainak fejlesztés által című felhívás  alapján kapott, 3389703342 iratazonosító számú támogatói okiratban foglalt ütemezés szerinti 1. mérföldkő elérését követően az alábbiak szerint kívánok beszámolni a projekt műszaki-szakmai előrehaladásának bemutatásával, a projekt eddig elért eredményességével, valamint hatékonyságával kapcsolatban.

Célok:

Dagasztógép 1 db  kiadási tételazonosító (1) - Elszámolható  830 000  Ft Támogatott összeg: 581 000 Ft (nettó)
Sinmag 520S Asztali nyújtógép  1 db  kiadási tételazonosító (4) – Elszámolható 990 000 Ft Támogatott összeg 693 000 Ft (nettó)
Luxor WFF Kelesztő késleltető 1 db – kiadási tételazonosító (5)  Elszámolható  1 000 000 Ft Támogatott összeg: 700 000 Ft.
Miwe Cube 10406 légkeveréses villanysütő 1 db kiadási tételazonosító (3) Elszámolható nettó kiadás nettó 5 180 000 Forint támogatott összeg nettó 3 626 600 Forint

A pályázati kérelemben megfogalmazott célok megvalósultak az eszközök beszerzésre kerültek. A világban zajló komoly financiális válságnak, és az egyre emelkedő árak miatt változásvezetést volt szükséges beadni. Minden eszközök bekerülési költsége jelentős százalékkal emelkedett, de a MIWE Condo etázs kemencét tudtam legkönnyebben helyettesíteni egy MIWE Cube típusú légkeveréses sütőberendezések, amelynek bekerülési költsége jelentősen kevesebb volt, így a projekt további tartalmi elemei hiánytalanul megvalósulhattak. A sütő cserének köszönhetően nem csak magas minőségű kenyereket tudok majd a pékségben előállítani, hanem további édes péksüteményeket vajas tésztákat, és cukrászipari süteményeket is. Így szélesebb fogyasztói kört lesz lehetőségem kiszolgálni.

Sinmag 520S Az asztali nyújtógép a magas minőségű francia péksütemények gyártását segíti, a vaj egyenletes laminálását a tésztába, és annak nyújtását. Egyéb nem vajas tészta nyújtására is alkalmas az eszköz pl.: fahéjas csiga, málnás pisztáciás tekercs. Az eszköz biztosítja a gyorsabb, precízebb munkavégzést, a termékekre fordított élőmunka igény redukálódik.

A Luxor WFF  kelesztő késleltető 18 db 60x40-es lemez kapacitású, amely ha például kiflit számolunk 360 kiflit jelent egy kelesztési ütemben. Azonos hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a termékek számára. Ez azért elengedhetetlenül fontos, mert egyes tészták, mint például a francia péksütemények, vagy a rozs kenyér nagyon érzékeny a környezeti hatásokra, és biztosítani kell számukra a konstans tényezőket.

A HM Luxor spirálkaros dagasztógép 6 kg-tól 50 kg tömegű tészta dagasztására alkalmas. 50 kg tésztából megközelítőleg 80 darab 0,5 kg-os kész termék készül.

A beruházás ezen részének megvalósítása révén javulni fognak a munkakörülmények. A gazdaság működésének hatékonysága is javulni fog ezáltal az eredményesség javulását várjuk, így gazdaságunk versenyképesebbé válást és piaci térnyerését prognosztizáljuk.  

MIWE Cube 104060 légkeveréses sütő

A légkeveréses sütő alkalmas nem csupán kenyerek, hanem édes péksütemények, cukrászipari termékek előállítására is. A gyártani tervezett termékek sütésére a legalkalmasabb eszköz. A különböző formájú, íze és típusú kenyerek mellett további édes péksütemények, vajas, leveles és kalácstészták illetve cukrászipari termékek előállítását támogatja a Miwe Cube. 10 szintre 10 darab 40x60 cm-es sütőlemezt lehet behelyezni, amely kenyérből egy körben 50 darabot jelent, kakaócsigából 150 darabot.

 

A pályázatban vállalt elektromos kerékpár töltőállomás beszerzése került. A 4 fő számára kialakított panzió tavasztól várja vendégeit, jelenleg még a bútorok beszerzése van folyamatban. A Sarród Fő utca 55. udvara várja a kerékpárral érkezőket kempingezni, vagy akár egy frissítő zuhanyozásra az erre kialakított vendég mosdóban. Az 1 fő foglalkoztatott vállalás nem teljesült, mivel a beruházás nagyobb anyagi ráfordítást igényelt, mint a kezdeti üzleti tervben kalkuláltunk, így még nem tudtuk a termelést megkezdeni. A tervezett nyitás dátuma 2024. április ekkora a foglalkoztatotti létszám is el fogja érni a projekttervben vállaltat, de a projekt zárásának napján nem teljesült a vállalás.  Jelenleg a pékségben a munkaterületek kialakítása zajlik, és a próbasütések ütemezése van folyamatban. 

A pályázat projekttervében vállalt új szolgáltatás megnevezése: Kenyérsütő manufaktúra foglalkozás vállalkozások, és magánszemélyek részére.

— a foglalkozás során a résztvevők elsajátíthatják a kovászos kenyér és péksütemény készítés alapjait. A foglalkozást minimum 5 maximum 12 fő részvételével tudjuk jelenleg kivitelezni. A manufaktúra projekt 1 napos teljes étel és ital ellátással, összefoglaló írásos anyaggal együtt kerül kiajánlásra. A kenyér készítés nem csupán egy munkafolyamat mi itt a Vidékcsücskében hisszük és valljuk, hogy ez egy meditáció és lelassuló folyamat is, ahol az elme és a test is megnyugszik miközben az elme és a test számára hozunk létre élelmet a kenyeret. A programcsomag limitált darabszámban (napon) elérhető 2024-ben, jelenleg még bevezető áron és teszt üzemben.

 

A pályázat projekttervében vállalt új termék: vegán- finomított cukor hozzáadása nélkül készült édes péksütemények:

Croissant zabtejjel és növényi vaj helyettesítő készítménnyel.
Csokoládés csavar, zabtejjel növényi vaj helyettesítővel és vegán étcsokoládéval.

 

Sarród, 2024.01.29.

 

                                                                                                          Vámosi Orsolya

                                                                                                          Tulajdonos, Ügyvezető

                                                                                                                                     Vidékcsücske kft. 

2024. február
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23