Túraútvonal meghatározó workshop és oklevél átadó ünnepség

2021. 11. 15. Sopronkövesd

Az „Élménytúrák tavak mentén” c. projekt túravezetői tanfolyamának résztvevői számára kerültek átadásra a túravezetői oklevelek Sopronkövesden a Franciska Major szeminárium termében.

Az okleveleket a Napnyugat Turisztikai Egyesület részéről Fülöp Zoltán, a Hegykői Turisztikai Egyesület részéről Szigethi István polgármester urak adták át.

Az oklevél átadót követően Páliné Keller Csilla és Simon Zoltán tartottak szakmai előadást.

Csilla beszámolt az Alpokalja – Fertő – tájon lezajlott 2021. évi Bringás Vándor szervezési és túravezetői tapasztalatairól, illetve tájékoztatta a résztvevőket az Élménytúrák tavak mentén c. projektben tervezett további szakmai tevékenységekről. Elmondta, hogy terveink között szerepel egy 10.000 példányban nyomtatásra kerülő térkép, melyen az Alpokalja – Fertő – táj 10 kerékpáros túraútvonala kerül majd elhelyezésre. A klasszikus Fertő tó kis és nagykör útvonalak mellett fontos szerepet kapnak az Alpokalja tájegységet is felfűző útvonalak, melyeket javasolt körtúraként megtervezni. A térképes kiadvány hátoldalán QR kód segítségével lehet majd átnavigálni a www.elmenyturak.hu oldalra, ahol további túraútvonalak és további jármódok is elérhetőek lesznek.

Zoltán mint a MAKETUSZ szakértője betekintést nyújtott a szervezett kerékpáros túrák mai magyarországi helyzetébe. Személyes példákon keresztül ismertette meg a közönséggel a túraszervezés minden napos szakmai kihívásait. Előadásában gyakorlati tapasztalatokat is elmondott, hogy mire kell figyelni egy új túraútvonal kijelölésekor, hogy miként célszerű bevonni a helyi turisztikai szereplőket, illetve, hogy szükség van egy koordinációs szerepet is felvállaló térségi szereplőre. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes kihasználni a térségben működő GYESEV vasúttársaság nyújtotta lehetőségeket oly módon, hogy a túraútvonalak kezdő és záró pontja vasúton is elérhető település legyen. Előadását követően élénk párbeszéd alakult ki az előadó és a résztvevők – mint a szakmában dolgozó túravezetők és turisztikai szolgáltatók – között.

 Az előadásokat követően csoportos műhelymunkára került sor, ahol a csoport tagjai egymással megvitatva 30-40-50- km hosszúságú kerékpáros túraútvonalakat dolgoztak ki. A csoportmunkát követően a megtervezett túraútvonal javaslatokat be is mutatták egymásnak.

A program zárásaként a házigazda szerepében Papp Gábor mutatta be a Pro Village Franciska Majort. Az előadást követően Gábor az érdeklődőket körbe is vezette, a résztvevők részletesen megismerkedhettek a Pro Village sajátos szolgáltatásaival, úgy mint kutyapanzó, kutyaúsztató és agility pálya.

2022. május
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24