Értékőr Program

Az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület Fertőd várossal való együttműködésben egy régóta tervezett, ún. Értékőr képzési és mentoring programot indított el a 2019-es esztendőben. A képzésnek a fertődi Kulturális Szolgáltató Központ, a volt laktanya felújított épülete adott otthont. Részletek, és a programról készült kisfilm, valamint kiadvány az alábbi helyen található...

Az Értékőr mozgalom határainkon átívelő, Kárpát-medencében megvalósuló tevékenységeket foglal magában. A programba bekapcsolódó önkéntesek széles körű összefogással gyűjtik saját településük értékeit az alábbi kategóriákban: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, emlékhelyek, világörökségi helyszínek, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. Az értékőrök olyan fiatalok, akik büszkék a településük természeti értékeire, épített örökségeire, a hagyományaikra, helyi ünnepeikre, s ezért csatlakoztak az értékőr mozgalomhoz.

Projektünk keretében arra vállalkoztunk, hogy az ezen fiatalokat koordinálni tudó helyi közösségi-kulturális szakembereket megismertessük az értékgyűjtés alapjaival, a dokumentálási folyamat és az adatbázis készítés legfontosabb elemeivel. Értékleírásokat, fotógalériákat, rövid filmeket készítenek, mindeközben felhívják a helybeliek figyelmét is az értékgyűjtés és a helyi identitás fontosságára.

A 7 modulos, két-kétnapos továbbképzési programban 15, 35 év alatti szakember vett részt. Az alkalmak a fiatalok térséghez kapcsolódó ismeretanyagát bővítették és olyan tudással, képességekkel fejlesztették őket, amelyek segítségével hosszú távon is képessé válnak a térségi kultúra őrzésére és fejlesztésére, a vidék értékközpontú megtartó képességének erősítésére. A képzéshez kapcsolódóan több különböző szakember (pszichológus, kommunikációs szakember, területfejlesztési szakember, történész-kutató, hagyományőrző), ill. tréner(ek) bevonása történt meg. 

A képzésről készítettünk egy kisfilmet, amely itt megtekinthető, valamint készült egy kis kiadvány, amely a csatolmányban megnyitható!

A program a Fertőd Város Önkormányzat által támogatást nyert az EFOP-1.2.11-16-2017-00059 azonosítószámú, „Fertőd Város népességmegtartó képességének javításáért” című pályázatának keretén belül.  

Kapcsolódó dokumentumok

2021. április
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27