„Emlékezni és emlékeztetni” c. emlékmű került kialakításra Nagycenken a Nagycenki Iparoskör kezdeményezésére

A nagycenki Iparosok és a Nagycenki Önkormányzat 1995. május 08-án emléktáblát helyezett el a II. világháború 1944 októbere és 1945 márciusa közötti időszakában Nagycenken az 1200 tragikusan elhunyt rabszolgamunkásokra emlékezve az egykori Cukorgyár helyszínén (jelenleg az Unser Lagerhaus vállalkozás tulajdonában lévő telephelyén egykoron álló barakkok helyszínén).

Azt követően a helyi iparosok által alapított Nagycenki Iparoskör 1998-tól minden év áprilisában megkoszorúzta az emléktáblát. A koszorúzással egybekötött megemlékezéseken jelen voltak a tragédiát túlélt fogvatartottak.

Ez a tragédia és kegyetlenség nem merülhet feledésbe, ezért 3 éve Iparoskörünk elhatározta, hogy a tragédia helyszínén egy emlékművet is állít, „Emlékezni és emlékeztetni” címmel, mely 2020 júliusában az elnyert támogatással, valamint a Nagycenki Önkormányzat a pályázati forrás előfinanszírozásával, magánszemélyek, illetve a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete (MUSZOE) és a MAZSÖK civil szervezetek támogatásával, továbbá a Nagycenki Iparoskör anyagi hozzájárulásával megvalósult.

Asztalos Gyula iparosköri tag koncepciója alapján a szobrot Lieb Roland Ferenc szobrász és éremművész tervezte. A kivitelezői munkálatokat a Visions Factory Kft. végezte el.

Az emlékmű helyszíne: 9485 Nagycenk, 261/23. hrsz.

Az emlékmű egyszerű tömegű, téglalapot formáló emlékfal. Az emlékfal egyik része leégett fapajta üszkös romjait idézi. Mögötte előtűnő, - a romokat téglalappá egészítő Corten lemez adja a tartalmi hátteret az emlékezéshez. A Corten lemezen egy áldozat arc portréja tűnik fel az üszkös fa elemek között, míg a szabadabb megzőbe az eseményeket röviden leíró szöveg került. Az emlékmű egy zúzott bazalt terítésű kiemelt területen áll, hogy az alkalmankénti megemlékezést lehetővé tegye. A fa gerenda szerkezetű elemek művi égett véggel lettek kialakítva, így a Corten lemez vörös színe felidézi a történelmi tűzesetet.

Ez az Emlékmű jellegében is, valamint a rajta olvasható visszaemlékezés által örök figyelmeztetésül szolgál a másság elfogadására, a generációk és a társadalmi csoportok kapcsolatainak a toleranciára épülő egymás melletti élésére.

Az Emlékmű hosszú távon állít emléket a Holokauszt áldozatainak, ezzel is emlékeztetve a jelen és jövő nemzedékeit, hogy ne merüljenek feledésbe az átélt borzalmak.

A Holokauszt Emlékmű avatása 2020. szeptember 19-én 11 órakor lesz a megvalósítás helyszínén (Nagycenk, Gyár utca vége), ahol Csorba János Nagycenk polgármestere, Sessler György a MUSZOE elnöke, Szücs Balázs református lelkész és Erzsébetváros egyházügyi, civil és kulturális alpolgármestere, Károly Gyula Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke, valamint Steiner Katalin a Nagycenki Iparoskör elnöke mondanak beszédet, majd azt követően az Emlékmű leleplezése is megtörténik.

2022. november
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24