Fecskeházak Nagylózson - Fecskeház fejlesztések

Nagylózs Község Önkormányzatának tulajdonában lévő épület (9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A) tetőterében 2 db 60 m2-es lakás, a hozzájuk vezető lépcsőház és előtér került kialakításra a LEADER Fecskeházak fejlesztése c. felhívás keretében. Az önkormányzat 9.999.996 Ft támogatásban részesült.

Nagylózson, akár csak a régió többi településén gondot okoz az értelmiségi fiatalok helyben tartása. Sokszor a magas lakás-, ház- és albérlet árak a gátjai az önálló élet megkezdésének, vagy akár az ország más régióiból érkezők letelepedésének és munkavállalásának. A beruházással önkormányzatunk célja az volt, hogy az induló, kezdőtőkével nem, vagy alig rendelkező fiatalok számára 2 db fecskelakást alakítson ki, a korábban funkció nélküli önkormányzati épületegyüttes tetőterében.
A beruházás céljai közé tartozott az is, hogy intézményeink szakemberhiánya is enyhülni fog, és a későbbiekben az itt élő fiatalok Nagylózst, vagy a régiót választják majd végleges lakóhelyül.


A beruházás keretében önkormányzatunk saját erőből biztosította a fecskelakások alapfelszereltségét: beépített konyhabútor, a hozzá tartozó berendezések (hűtőszekrény, villanytűzhely, mosogatógép), és a fürdőszobában elhelyezett mosógép.
Az egész ország fiataljait megcélzó hirdetmény útján kerültek pályáztatásra a fecskelakások. A lakások használatbavételére pályázati adatlap kitöltésével jelentkezhettek a 40. évüket be nem töltött fiatalok, akik a régióban dolgoznak, vagy fognak dolgozni. A fecskelakások használatáért bérleti díjat nem, csak rezsi- és fenntartási költséget kell fizetniük. Számukra kötelező volt egy tetszőleges lakáselőtakarékossági szerződés megkötése, hogy az itt eltölthető maximális 5 év alatt annyi kezdőtőkét gyűjthessenek, amely egy önálló lakás vásárlásának alapja lehet.

 

Megvalósítás helyszíne: Nagylózs

Projektgazda: Nagylózs Község Önkormánzata

Elnyert támogatás: 9 999 996 Ft

Támogatási jogcím: Leader - Fecskeház Program

2022. november
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24