Ízek-Séfek-Kalandok

KulinART - Kulináris élvezetek az Alpokalja – Fertő-tájon Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy környékbeli étterem három héten keresztül. A gasztronómiai projektet – egy osztrák példát követve – az Alpokalja – Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület koordinálja. A tiroli Brixen-völgyben indult kezdeményezés lényege, hogy a résztvevő éttermek séfjei a helyi gazdák által megtermelt minőségi termékeket dolgozzák fel és kínálják vendégeiknek. Az 4 csatlakozott vendéglátóhely három tematikus hetet tart. A soproni Erhardt étterem, a Hopsz Café & Grill, a Hotel Sopron ZAKAnT Étterme és a hegykői Tornácos Ház étterme – Speciális Tematikus Heteken kínálják a helyi alapanyagokból készült ételeiket. A Fertő-táj sokszínűsége, különleges tájképi- és természeti adottságai rengeteg lehetőséget teremtenek a helyi gazdáknak, kézműves kistermelőknek a sokféle termékek előállítására. Az Alpokalja-Fertő-tájon olyan egyedi és speciális termékek vannak, mint például a ridegen tartott szürkemarha, vízi bivaly, az erdélyi kopasznyakú tyúk vagy a különböző kecske- és juhsajtok, zöldségek, különleges ízvilágú lekvárok (zölddió, homoktövis, otelló szőlő), fűszerszörpök, amelyek mind nagyon magas minőséget képviselnek. Tendencia a világ vendéglátásában, hogy erősödik a regionalitás, tehát az ideérkező vendégek a régió ízeire kíváncsiak azért is nagyon jó ez a projekt, mert összehozza a vendéglátósokat, séfeket azokkal a termelőkkel, akikkel eddig még nem találkoztak. A helyi termelők, a séfek és az étterem tulajdonosok 2020 januárjában megtartották első találkozójukat, amelyen megismerték a tiroli példát és számba vették a helyi lehetőségeket. A következő összejövetelen már kiválasztották azokat a fő termékeket is, amelyeket a helyi gazdák biztosítanak az éttermek számára a Speciális Tematikus Hetekre. Műhelymunkák keretében a szakácsok olyan elkészítési módozatokat sajátítanak el, amelyek révén feléledhetnek a már-már feledésbe merült térségi specialitások, így azok ismét helyet kaphatnak az étlapokon. Az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület KulinART projektjének célja a térségközpontú szemlélettel rendelkező éttermek együttműködésének és tapasztalatcseréjének elősegítése, amelyek a helyben megtermelt élelmiszerek beszerzését támogatják. A KulinART éttermek jelentős mértékben járulnak hozzá az Alpokalja-Fertő-táj mint gasztronómiai térség pozícionálásához, valamint elősegítik, hogy a helyi lakosok és az idelátogatók a térségre jellemző ételek közül választhassanak. A program nem csak az ideérkező turistáknak szól, hiszen a külföldi példa azt mutatja, hogy a helyiek is fogékonyak azokra a termékekre és a belőlük készült ételekre, amelyek a saját térségükből származnak. A KulinART projekt 2021-ben folytatódni fog, van rá pályázati lehetőség és a koordinátorok bíznak abban, hogy ezzel a projekttel sikerül egy kisebb gasztronómiai forradalmat is elindítani az Alpokalja – Fertő-táj környékén. 2021-ben újra lesz lehetőség a programhoz csatlakozni! Várják további éttermek jelentkezését az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület info@alpokalja-fertotaj.hu e-mail címen.

2020. november
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Értékmegélő Előadássorozat Akadémia VI. Fertőd 2020.

2020. november 10. 10:00

9436 Fertőd Bartók Béla u.5. Kulturális és Szolgáltató Központ Fertőd

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28