KulinART ...

Kulináris élvezetek az Alpokalja- Fertő-tájon A KochArt olyan vendéglátók szövetsége a tiroli Brixen völgyben, akik térségük termékeit dolgozzák fel konyháikban, azoknak kiemelt figyelmet szentelve az étlapjukon. Évente többször közösen rendeznek helyi különlegességekről szóló heteket, melyek nagy népszerűségnek örvendnek nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosság körében is. Szakácsaik továbbképzéseken vesznek részt, ahol elsősorban a hagyományos és az innovatív konyha elkészítési módjairól szerezhetnek újabb ismereteket. Nagy hangsúlyt fektetnek a térségi és a nemzeti konyha elfeledett különlegességeinek újbóli felfedezésére, hogy azok az étlapra kerülve tovább színesítsék a kínálatot.

A termékek származásának és minőségének biztosítása rendkívül fontos. Taggá kizárólag olyan á la carte éttermet működtető vendéglátó egység válhat, mely azonosulni tud és szeretne a térségi termékek feldolgozását hangsúlyozó közösség filozófiájával.

A KochArt-nak is köszönhetően az osztrák térséget jelentős gasztro régióként tartják számon, mely kétségtelenül a helyi minőségi termékekre és egy rendkívül erős összefogásra épít a helyi termelők és vendéglátók között, méltó példát állítva ezzel más, szintén a helyi, önellátó gazdaságot erősíteni kívánó térségek elé.

Ízek-Séfek-Kalandok

Az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület ennek a jó példának a gyakorlati átvételét, megvalósítását tűzte ki célul. A projekt sikerességének záloga a benne szereplő résztvevők közös gondolkodása.

A program mozgatói: tiroli mentorunk, Katie Tropper, aki az ausztriai KochArt programért felel, segíti szakmai tanácsaival a hálózat felállítását, térségünkben a KulinART koordinátorságot Kiss-Szabó Renáta és Téglás Edit vállalták fel. 

Az első műhelymegbeszélésre, nemzetközi találkozóra január 9-én került sor, ahol a chéfek és a térség Vidék Minősége védjeggyel bíró élelmiszer termelői együtt ismerhették meg osztrák partnerünk előadásában a tiroli példát és közösen gondolkodkodhattak az Alpokalja-Fertő-táj területén történő megvalósításában. A találkozó részekén közösen megtekintettük Horváth Attila marhatenyésztő Boldog Birtokát és a Som Család zöldségtermesztő- és feldolgozó üzemét. A megbeszélésről néhány fotó itt megtekinthető.

2022. november
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24