II. VIDÉK OLIMPIA

szeptember 21-én, Sopronkövesden a Franciska Majorban óriási sikert aratott.

Sopronkövesd adott otthont a II. Vidék Olimpiának festői környezetben, a Franciska Majorban szeptember 21-én. A hagyományteremtő rendezvény a tavalyi évben azzal a hagyományteremtő szándékkal került megszervezésre a vidékfejlesztési egyesület és Fertőd városa által, hogy a sopron-fertődi térség 39 településén élők összemérhessék erejüket, tudásukat, találékonyságukat egy játékos vetélkedő keretében, új kapcsolatok, térségi együttműködések kialakítására kerülhessen sor és mindezek mellett tartalmasan szórakozhassanak a nézőkkel együtt. A zalai Resznek község által elindított Paraszt Olimpia forgatókönyvét követtük, a reszneki szervezők bevonásával. A tavalyi évben a nagylózsi Kacsavadászok vihették haza a Vándorserleget, melyért 2019-ben Sopronkövesden küzdhettek meg a nevezésüket leadók.

A kisbíró felvezetésével vonult be a 9 csapat (Lövőről, Újkérről, a Fertő-partról, Nagycenkről, Kópházáról, Zsiráról, Sopronkövesdről, Fertődről), melyhez a Franciska majorban bemutatót tartó salföldi kopjások csatlakoztak, 10. indulóként. (Vivát!) Az 5 fős csapatokat főző kisegítők kísérték, akiknek a feladata az volt, hogy az olimpiai játékok alatt elkészítsék a viadalban megfáradtak eleségét. A csapatokat Fülöp Zoltán polgármester úr köszöntötte a major ügyvezető asszonyával és munkaszervezet vezetőnkkel közösen. Az olimpiai lángot idén Radics László, Répceszemere polgármestere gyújtotta meg.

A csapatoknak 10 különböző állomáson kellett erejüket összevetni. A pályabírók szerepét egyesületünk elnökségi tagjaiból, térségünk polgármestereiből és vállalkozóiból állítottuk össze, őket kövesdi önkéntesek és diákok segítették. A szoros és hangulatos küzdelem végeztével az eredményhirdetéshez a csapatok ismételten felsorakoztak és a kisbíró dobpergései közepette, az utolsó helyezéstől visszafelé, egyre fokozódó hangulatban tudhatták meg, ki is állhat a dobogóra:

A harmadik helyen végeztek a Sopronkövesdi Zöld Szívűek, akik egy 10 főre szóló Fertő-tó Kör kerékpáros bringatúra ajándékutalványt nyertek el. A második helyre a fertőparti RépaRágók léphettek, akik csapatuk kohéziójának továbberősítésére a zsirai Napvirág Vendégházban pihenhetnek meg egy hétvégére és a helyi golfpályán is kipróbálhatják tudásukat.  Az első helyen nagyon szoros küzdelemben a frissen debütáló Újkériek Csapata végzett! Nyereményük egy 10 főre szóló Tiszabábolnai élményhétvége lett Balázs János vendégházában, ahol lehetőségük lesz vízitúrán megismerni a Tisza-tó csodás madárrezervátumát.  A bírák gyülekezete a Salföldi Kopjásoknak szavazta meg idén az egyik Különdíjat, amely a Franciska major egyedülálló szabaduló szobájának kipróbálását tette lehetővé. A zsűri saját különdíját a nemzetköziesült nagycenki csapatnak nyújtotta át, hiszen a csapattagok egy része a testvértelepülésről érkezett horvát fiatalokból is állt. 

Sokszor említjük, hogy élhető vidéket, élhető településeket szeretnénk, megtartó erővel. A vidék legfontosabb pillérei a saját értékeiket (fel)ismerő helyi közösségek. Az ő együttműködésük, hitük, szeretetük az, amely településeket, életformákat, gazdaságokat tarthat fenn és értékeket adhat tovább a következő nemzedéknek. A Vidék Olimpia lehetőséget ad ezeknek az egymástól szinte elszigetelten élő közösségeknek az együttműködésre. Az egészséges vetélkedésen keresztül emberi kapcsolatok erősödnek, barátságok születnek, új kapuk nyílnak meg.

VÁRUNK MINDENKIT JÖVŐRE IS! A vándorkupáért való küzdelemnek 2020-ban RÉPCESZEMERE település ad helyszínt, vállalva a társszervezői feladatokat. Köszönjük!

2020. június
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29