Éves közgyűlést és a

Vidék Minősége Védjegy program új minősített tagjai számára táblaátadó ünnepséget tartott egyesületünk május 30-án Hegykőn, a Tornácos Házban.

Az éves egyesületi közgyűlésen áttekintettük a 2019. májusáig beérkezett nyertes pályázatokat (70 nyertes közel 300 millió Ft), a tervezett, mikrovállalkozások számára meghirdetett új pályázati felhívás tartalmát. Új elnökségi tagot választottunk, mert Bugledich Attila egyéb elfoglaltságai végett jelezte kilépési szándékát. Az elnökségi pozícióra dr. Tóth Melinda, nagycenki aktív civil és altató szakorvost jelölte a közgyűlés, aki örömmel elvállalta a feladatot.

A közgyűlést követően ünnepélyes keretek között kaphatta meg a Vidék Minősége védjegy tanúsító tábláját az elmúlt két évben minősített 21 helyi termelő, kézműves és turisztikai szolgáltató. Szektoronként találhatnak az egyes termelőkről rövid hitvallást az alábbiakban. Honlapunkon pedig megtalálhatják elérhetőségeiket, termékeik rövid bemutatását..

ÉLELMISZER SZEKTOR

Németh Ibolya - Mottó: ,,Íz, minőség garantált, a többi csak rajtad áll.”

A fertőszentmiklósi Barackfarm 20 éve családi vállalkozással indult. A közel 4 ha-os őszibarack után szamócával és pár éve sárgabarackkal bővült a kínálat. Gyümölcseiket szedd-magad árusítással kínálják. Május közepétől szeptember elejéig állnak vásárlóik rendelkezésére.

Czupy Krisztina - Mottó: „Természetben az egészség.”

2013-ban telepítették homoktövis-ültetvényüket, amelyre a motivációt az egészséges életmódra való törekvés, illetve a betegségmegelőzés jelentette számukra - valamint hogy mindezt a lehető legtermészetesebb módon tegyék. Nem véletlenül választották mottónak, hogy „Természetben az egészség”.

Céluk, hogy a növényből készíthető termékek minél szélesebb skáláját ők maguk állítsák elő, a lehető legkisebb mértékben csorbítva a benne található értékeket. Termékeik vegyszermentesek, ültetvényük bio minősítéssel rendelkezik.

Krois Brewery – Németh Gábor és Mühl Erik - Mottó: ,,A sörnek rangot, a sörözésnek élményt adunk!”

Fertőrákoson KROIS Brewery név alatt a Sopron-Fertődi kistérségben elsőként és egyedülálló módon alapították meg sörfőzdéjüket 2016-ban. Abban hisznek, hogy minőségi alapanyagok felhasználásával és a receptek egyedi megkomponálásával a SÖR megkapja méltó rangját és élvezeti értékét. Állandó söreik az AVISO (American Pale Ale), a BLACK UNICORN (dry stout) valamint a KLASSIK (german pils).

Emellett SINGULAR EDITIONS név alatt elindítottak egy sorozatot, amelynek keretében adott megálmodott sörreceptet csak egyszer főznek le és többet soha, ezáltal lesznek ezek a sörök egyediek és megismételhetetlenek.

Végerbauer István - Mottó: ,,Amit a természet ad, azt adjuk tovább a termékeinkben!”

Őstermelőként több mint 20 éve foglalkozik kecske és juhtartással. Meggyőződése, hogy a természetes körülményekkel és hagyományos takarmányozással biztosítható a jó minőségű tej, és ez az alapja a jó sajtnak is, mert a jó tej a sajt lelke. 

Ők a sajtkészítés során arra törekednek, hogy a juh- és kecsketej természetes karakteres ízvilágát minél inkább megőrizzék. 

Nagy Tehenészet - Mottó: „Te(l)jesen természetesen.”

Családi vállalkozásuk immár 30 éves múltra tekint vissza. Az idő múlásával egyre hatékonyabb technológiákat alkalmazva, ám régi elveiknek megfelelően állítják elő a környék egyik legnépszerűbb házi tejét. Teheneik takarmányozása során Magyarországon, helyi munkavállalók által előállított, garantáltan GMO mentes takarmányokat használnak fel. Az általuk használt takarmányok 90%-a helyi, saját termelésből származik. A tej jelentős részét feldolgozás nélkül, közvetlenül a fogyasztóiknak értékesítik immár 8 tejkiadó automatából. Úgy adják tovább, ahogy állataiktól kapják: tisztán és természetesen!

TURIZMUS SZEKTOR

Szigethi Balázs - Mottó: „Fertőtekergő, a kerékpáros összekötő!”

Kerékpártúráik alatt mindig igyekeznek élményt adni a velük tekergőknek! Megismertetni velük a Fertő-tájat, az itt található természeti és kulturális értékeket és bemutatni az itt dolgozó minősített termelőket és szolgáltatókat.

Tulipános Vendégház – Ábrahám Attila és Ábrahám Attiláné - Mottó: „Falusi nyugalom, városi kényelem, családias fogadtatás, azaz Tulipános vendégház!”

Családi vállalkozás az övék, egy régi elképzelés, egy valóra vált álom nyomán. A férj mindig is arról álmodott, hogy szeretne egy régi parasztházat, egy mesebeli mézeskalács házikót, amit szépítgethet, rendezgethet, a népi hagyományok, őseink, a múltunk tisztelete és a fa szeretete jegyében. Egy ház, ahol béke van, ahol jó lenni, ahol visszatalál a rohanó ember – a búbos kemence melege és egy jó pohár bor mellett – a régmúlt nyugodt értékeihez, embertársaihoz, a széphez, hogy aztán feltöltekezve vághasson neki újra a mai modern világ zajos feladatainak.

Olyan házat szerettek volna, ahol ők is szívesen eltöltenének pár napot, ha vendégként érkeznének és ahová családtagjaikat, barátaikat is büszkén meghívhatják, s ami talán a gyerekeiknek is példát mutathat egyszer arra, miként válhat a régi újjá, az elavult széppé, az értéktelen valódi értékké a szorgalom, a fantázia, az akarat nyomán. Megpróbálják megtölteni tartalommal ezt a felújított, szép, régi házat, a “Feri bácsi megmentett házát”, a város egyik legrégebbi darabját, talán az utolsók egyikét. Teszik ezt a vendégszeretettel, a fakultatív programok szervezésével, az ideérkezők számára nyújtott családias fogadtatással, vagyis a hagyományos magyar falusi vendéglátással, hogy aki ide betér, igazán otthonosan érezhesse magát, és olyan emlékekkel távozzon, mintha a nagymamájánál nyaralt volna a békeidőkben.

Tislér Diána - Mottó: „A természet nem ismer határokat!”

Tislér Diána természetvédelmi mérnök, idegenforgalmi szakmenedzser. Túravezető a Fertő-tájon határon innen és túl. Programjai során igyekszik minél több oldaláról bemutatni a Fertő-tájat. Hegykőn már otthon érzi magát, külön feladatának tartja a falu határában élő gyurgyalag védelmét, azzal, hogy megmutatja mindenkinek távcsövek segítségével ezt a csodás madarat. Hallunk a természet-kultúra-történelem-gasztronómia kapcsolatának összefüggéseiben a környezettudatosságról. Szoros kapcsolatban dolgozik együtt a nemzeti parkokkal, helyi vállalkozókkal, amik gazdagítják a programok palettáját. Legyen szó gyalogos, biciklis vagy lovaskocsis programról; egy a cél: felnyitni az emberek szemét a természet csodáira, mert mint mondja a természet majd megnyitja az emberek szívét!

Patonai Udvarosház – Patonai Tamás - Mottó: „Egy szálláshely, ami több int egy Panzió!”

Fertődi Esterházy-kastély épületegyüttesének szívében épült új panziójukban, családias környezetben várják aktív és passzív pihenésre vágyó vendégeiket. Az épület földszintjén található éttermük, ahol a reggelit tálalják. Kereskedelmi szállásuk a háromcsillagos Hotel előírásainak figyelembevételével épült, azonban az árversenyben, a panzió besorolást célozta meg. Nevünkben a Hotel-Patonai kifejezés az üzemeltetést átvevő és végző társaság elnevezését, míg a Panzió a kereskedelmi szálláshely besorolását jelzi.

KÉZMŰVES SZEKTOR

Némethné Tiba Andrea - Mottó: „DekoRárium az otthonod öltöztetője.”

Évekkel ezelőtt kezdődött a kapcsolata az alkotással, jelenleg dekorációs festés, bútorfestés-felújítás, tanfolyamok teszik ki a fő tevékenységét. A kezdeti hobbi hamar kinőtte magát, rengeteget tanult, fejlődött, nagyon sok megrendelője-visszatérő megrendelője van. 2012-ben alapította meg a DekoRárium nevű műhelyét, ami mostanra már ismerősen cseng sokak fülében. 2014-ben csatlakozott hozzá a lánya is: textil és szárazvirág  koszorúival egészül ki a kínálatuk, általa lett a DekoRárium kerek, egész...

A DekoRárium első sorban azokhoz szól, akik nem kedvelik a sorozatban gyártott cikkeket. Azokhoz szól, akik akár saját elképzeléseik által elkészített alkotásokkal szeretnék díszíteni otthonukat, és minden napjaikat.

Kissné Várallai Veronika - Mottó: „Alkoss szabadon, készíts csodát!"

Kissné Várallai Veronika Egyházasfaluban él családjával. Az elmúlt 2 évben közel, 1500 gyermekkel, felnőttel sikerült megismertetnie az újrahasznosításnak általa képviselt formáját! 2017-ben az év kiváló szakembere díját vehette át Szombathelyen! Alkotásai megtalálhatóak voltak Bécsben, a Stefánia Palotában Budapesten, jelenleg egy alkotása a"Gondolatok a magyar irodalomból" című kiállításon tekinthető meg a Degenfeld-kastélyban. 

Rombainé Dévai Katalin - Mottó: „Az alkotás számomra: meglátni a formákban, az anyagban a lehetőséget. Létrehozni valami egyedit, ami legalább akkora örömet okoz annak, aki kapja, mint amellyel én készítem.”

2012 óta ötletel, mint Ötletfabrik. Az ékszerei többségében természetes anyagokból készülnek. Kedvenc alapanyaga a csodás színskálával készülő kézműves kender.  Dolgozik gyapjú filccel, fából készült gyöngyökkel, ásványokkal, bőrrel, újra felhasznált polófonallal és sok mással, ami megszólít, ami alkotásra bíztat.

Szereti, ha egyéni kívánságokkal keresik meg. Ha személyre szabott, esetleg egy konkrét ruhához illő ékszert rendelnek tőle.

Keresi ő is, de sokszor rá találnak új technikák, új alapanyagok, ötletek, amelyek folyamatos tervezésre késztetnek. Ez viszi előre vállalkozását és növeli vásárlói számát.

Ábrahám Renáta - Mottó: „…mert minden keksznek mondanivalója van…”

Ezt a mottót választotta a kezdetek kezdetén. Akkor még nem ismerte Mikszáth Kálmán Fekete városában olvasható írását, mely mindezt a tőle megszokott gyönyörű módon fejti ki. Ő így írta: “Nem is mesterember a mézeskalácsos, hanem poéta. Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az ajkakon, elpirulásra kényszeríti az arcokat a süteményeivel… Minden igyekezetével azon van, hogy ennek eleget tudjon tenni…ezért készít, kizárólag kézi munkával, egyedi kéréseknek, kívánságoknak megfelelően, személyre szóló ajándék mézeskalácsokat.

Dr. Baráth Miklós Lászlóné Éva - Mottó: „Milyen boldog ember lehet Ön, hogy ennyi örömet szerez másoknak!”-egy vásárló szájából

Baráth Éva mézeskalácskészítő 3 évig tanulta a mesterséget. 20 éve foglalkozik a mézeskalács készítésével. A mézesbábok alkotásában több minden inspirálja. Egyrészt egy régi mesterség tradícióit őrzi, másrészt gyönyörködteti az embereket. Mézesei bejárták a világot, de idehaza is különböző sikereket ért el. Szívesen tart foglalkozásokat, és kérésre egyedi mézesbábokat is készít.

Mészárosné Gaál Mária - Mottó: „A tojás egy új élet kezdete, a művészet maga az Élet!”

A fertőrákosi anyukának már gyerekkorában is kedvelt hobbija volt a tojásdíszítés. Párja hatására 2000-ben vágott bele komolyabb önképzésbe, mikor férje egy olyan tojást kért tőle, ami egy csipkés terítőhöz hasonlít. Azóta már számos technikát elsajátított Mária: áttört, csipkézett, festett (általában kékfestős), karcolt és viaszolt díszítéseket alkalmaz. Alapanyagait a strucc és emu tojásokon kívül mind a saját baromfi udvarából szerzi be. A színek, méret és forma változatossága miatt többféle kacsa-, liba- és tyúkfajtát is tart. A hétköznapi élelmiszer kezei között újjászületve törékeny műalkotássá válik!

Horváth Péter - Mottó: „Hope for traditions!”

Horváth Péter, népi bőrműves, a HOPE products üzemeltetője. Használati tárgyakat készít bőrből, hagyományos, kézműves technikákkal. A hope for traditions mottó mögött rejlő tartalom a hagyomány továbbéltetésébe vetett hit. Természetes anyagokból, hagyományos funkciójú, szerkezetű tárgyak készítése napjaink igényeire szabva, ma is hordható, viselhető formában; ez a küldetése.

Németh Tiborné Kemenes Erika - Mottó: „…a virágok szépsége örök..”.

Sokféle kézműves technikát kipróbált már élete során, de mikor 5 éve látott egy képet  egy harisnyavirágról, annyira megfogta ez a technika, hogy azonnal ki is próbálta. Azóta folyamatosan finomít a kidolgozáson. Minőségi alapanyagokat használ fel a munkáihoz. Igyekszik a virágokat minél aprólékosabban lemásolni, hogy a legélethűbb alkotások kerüljenek ki a kezei közül. Törekszik az egyediségre, a harmóniára.

Szilágyi Család - Mottó: „Tradíciók új formában!”

A Szilágyi család 19 éve vert gyökeret ezen a tájon, a Fertő-táj nem ereszt mindenkit megfog. Gyermekét Szilágyi Boglárkát követve, aki a soproni művészeti egyetemen -AMI- szerzett diplomát, formatervező művészként, számos könyv, művészeti kiadvány kiállítási grafika tervezője illusztrátora.  A családfő Szilágyi Lajos mesterdekoratőr, látványtervező, belsőépítészként dolgozik lassan negyven éve, számos kiállítás, üzlet, szálloda, lakás stb. alkotója. Tervezőként többek között a békéscsabai Munkácsy Múzeum a Gyulai Levéltár, Békéscsaba Megyeháza belsőtereinek tervezőjeként is. A feleség Szilágyiné Kaplony Éva kirakatrendező-dekoratőrként dolgozott, számos országos kirakatverseny díjazottja, megtisztelő felkérésre éveken át tevékenykedett a Magyar Reklámszövetség vezetőségében és részt vett annak megalakulásában is Budapesten. Mint alkotó ember textilből, bőrből, fából készít képeket, plasztikákat A természetes anyagokból ékszerek és apróbb tárgyak születnek. Mindketten tagjai a nagy múltú Soproni Képzőművészeti Társaságnak.

Kovács Máté - Mottó: „Az vagy, amit megiszol.”

Népművészeti környezetben nőtt fel, így az értékteremtés mindig fontos volt számára. A sörfőzés már az első adandó alkalommal a szenvedélyévé vált, ezért kitanulta és a mai napig gyakorolja a mesterséget. Ezzel a hivatástudattal és családi összefogással Fertőhomokon sörfőzdét építenek, ahol a prémium termékek előállításán túl a gyártási folyamatot is érzékelhetővé és láthatóvá fogják tenni. Hiszi, hogy saját receptúráival erősíteni tudja a bizalmat az emberekben a kisüzemi sörök iránt.

Interaktív Galéria Fertőszéplak - Mottó: Egy tér, ahol szabad és önmagad lehetsz. Tűz - agyag - réz - üveg és a titkok keveréke két ember alkotói tevékenységének alapja.

Cseh Gabi - Baján született. A gyermekkora levegőjét a dal ölelésének szépsége jellemezte. A belső énje egy olyan környezetben nyiladozott, amelyben benne volt az ember tisztelete. A hangok, színek, szavak, számok mind-mind megérintették. A matematika tanítása hivatása. Az együtténeklés kiteljesedése egyik formája. A tűzzománc készítése absztrakció, híd a gondolatai és az érzései között.

Papp József - Számára a kerámiázás egy olyan játék, melynek során álmait láthatóvá és tapinthatóvá teszi mások számára is.

Csoltói József - Mottó: „Érték, hagyomány, tradíció, táncművészet!”

A Csoltói házaspár (Csoltóiné Szalai Márta és Csoltói József, - akik családjukkal Ágfalván élnek) több mint 40 éve táncolnak, 30 éve vezetnek több korosztályban tánccsoportokat, gyűjtik a környék „Hienz” néphagyományait, képeznek oktatókat, tartanak táncházakat, előadásokat a környék német nemzetiségi és magyar néptánc dialektusairól. Eddigi munkájukat Arany Sarkanytyú és Fülöp Ferenc szólótáncos díjjal, Sopron Kultúrájáért Emlékéremmel, Győr-Moson-Sopron Művészetéért Kormos István Díjjal jutalmazta a szakmai közönség. Gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportjaik rendszeresen részt vesznek a környék hagyományainak ápolásában, országos szakmai versenyeken, minősítőkön, ahol kiváló eredményeket érnek el. Vállalnak továbbképzéseket, szólóban és csoportjaikkal rendezvényeken fellépéseket, táncházakat, népi játszóterek üzemeltetését népmeséléssel kiegészítve.

 

2020. május
HKSzCsPSzoV
1
2

Flórián nap Harkán

2020. május 3. 09:00

Harka, Sportpálya

3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

6. HBB ülés

2020. május 13. 14:00

Fertőszentmiklós

13
14
15
16
17
18
19
20
21
22

Önkéntes és Létesítményi I. fokozatú tűzoltóverseny - ELMARAD!

2020. május 23. 08:00

Petőháza Sportpálya

23
24
25
26
27
28
29