Interjú Szováti Szilviával és Barkó Péterrel

Interjú Szováti Szilviával és Barkó Péterrel. Szilvia lett Péter utódja a Vidékminősége, térségi védjegyhálózat tagja a kézműves szektorban. Szavazás alapján választották ki Szilviát a szektortagok, aki meglepődött, de természetesen elfogadta és élt a lehetőséggel.

 

A nemzetközi védjegyet 1998-ban spanyol, francia, olasz LEADER vidékfejlesztési csoportok hozták létre. Rajtuk kívül jelenleg Görögország, Portugália és Magyarország is tagja az Európai Térségi Vidék Minősége Védjegy Egyesületnek. Az egyesület munkájának alapelvei: a társadalmi összefogás és a közösségi gondolkodás ösztönzése a termelés, a feldolgozás, az értékesítés fejlődése érdekében; a vásárlói tudatosság erősítése a helyi termékek vásárlásával kapcsolatban.

 Vidék Minősége hálózatának tagja szektorokban működnek, melyek külön-külön szakma specifikus szabályzattal rendelkeznek. 3 szektort különböztetünk meg: az élelmiszer, a turisztikai,és a kézműves szektort. A szektorvezetőt az adott szektorban lévők szavazzák meg egymás között. A kézműves szektorban résztvevők arra törekednek, hogy őrizzék a hagyományokat és minőségi termékeket állítsanak elő a helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból.

 

 

Péter 2015-től 2018 május 31-ig töltötte be a vezető szerepet a kézműves szektorban.

Péter:  2015-től 2018. május 31-ig töltötte be a vezető szerepet a kézműves szektorban. Feleségével létrehozták a Réka Szappanműhelyt Sopronkövesden, amit lányukról neveztek el.

1. Mit jelentett az Ön számára a szektorvezetőség?

- Véleményem szerint az Alpokalja-Fertőtáj Vidékfejlesztési Egyesület által felvállalt Vidék Minősége Védjegy program sikeres program, jó kezdeményezés: a program révén megkezdődött a helyi termelők, kézművesek, vendéglátók, egyéb szolgáltatók közötti kapcsolat erősítése, egy ernyő alá gyűjtése. A kézműves szektor egy színes szektorrá vált: a klasszikus kézműves, azaz valamilyen használati tárgyat maga által előállító tagok mellé, e szektorba kerültek a szellemi tevékenységükkel kiemelkedő alkotók, tervezők, költők, írók, festők, stb. Szektorvezetőként a minősítések során a betekintést nyertem a tagok alkotó közegébe, otthonába, műhelyébe. Örömmel töltött el, amikor a közös rendezvényeinken már egyre inkább, mint régi ismerősök köszönthettük egymást. 

2. Hány éven keresztül volt szektorvezető?

- 2015 tavaszára véglegesedtek a Vidék Minősége program szabályzatai, egyben megindultak a minősítések is. 2015 nyarán kaptam felkérést az akkori minősített tagoktól a kézműves szektor vezetésére. Ez a munkám 2018. május 31-ig tartott.

3. Milyen feladatokat látott el ezen idő alatt?

- Ahogy említettem, a kézműves szektor nagy létszámú szektor, jelenleg közel 30 minősített tagból áll. A fő feladatom a minősítések lefolytatása, jegyzőkönyvezése. A minősítések, mint személyes találkozás alkalmával lehetőség nyílt az egyesület és a program bemutatására is. 2018. évben pedig az egyesület által kiírt pályázatokban adtam a pályázókról támogató véleményt.

4. Mi volt a legkedvesebb feladata az évek során?

- A Vidék Minősége programban nem csak szektorvezetőként, hanem  kézművesként: a Réka Szappanműhely Bt. tagjaként is részt vettem. A minősítések, mint személyes találkozási alkalmakon kívül a közös vásárokon való egységes színekben való részvételek maradtam meg bennem: OMÉK, illmici, adventi vásárok. Ezen alkalmakkor a kézművesek az egységes egyesületi megjelenés alatt megmutathatták portékáikat, azokat meg tudtuk szemlélni és ízlelni, és volt idő is beszélgeti az alkotás folyamatáról.

 

 

Szilviát, Barkó Péter ajánlotta utódjának - Az egykori szektorvezető és a Réka szappanműhely családi vállalkozás egyik tulajdonosa - a legutóbbi kézműves szektor megbeszélésen, ahol mindenki bizalommal szavazott rá. Meglepte, de boldogan fogadta el a szektorvezető feladatot. 
 

 

Szilvia: A Szovi Kézműves Műhely megálmodója. A levendula nyugtató és gyógyító hatását keresztezi kézimunkáiban. Termékeit saját maga találja ki és készíti el, amiben megtalálhatóak a térség ismertetőjelei, hagyományai.

1. Mit jelent az Ön számára, hogy szektorvezető lett?

- Egyelőre még nem érzem a súlyát, hiszen még nem kerültem döntés helyzetbe. Ismerkedem a feladatokkal. Kihívásként és egyben lehetőségként tekintek erre a pozícióra!

2. Gondolta volna, hogy szektorvezető leszel?

- Engem lepett meg  legjobban, hogy egyáltalán szóba került a nevem.Az utolsó kézműves szektor megbeszélésen a korábbi szektorvezető -Barkó Péter -Márton Krisztát vagy engem javasolt utódjának, mivel Kriszta nem vállalta  és a többség mellettem voksolt, így én lettem az új szektor vezető.Meglepett, de örültem is annak, hogy többen bíznak bennem, ez egy  nagy megtiszteltetés számomra! Igyekszem megfelelni az elvárásoknak, mindkét részről.

3. Mit szeretne megvalósítani a jövőben szektorvezetőként, a kézműves szektort fejlesztve?

- Szeretném az egyesület lehetőségeit és a szektor tagok igényeit összefésülni.Aktivizálni a tagokat. Az egységes megjelenés kialakítása után, nagyobb rendezvényeken, vásárokon részt venni, ahol bemutathatnánk az Alpokalja-Fertőtáj szokásait, kézműveseit, és művészeit. Az egyesülethez tartozó településeken bemutatókat, foglalkozásokat és akár kiállításokat tartani, hogy jobban megismerjék a védjegyes rendszert.

2019. február
HKSzCsPSzoV
1
2
3

Indul az Értékőr Program - Várjuk jelentkezéseiteket

2019. február 4. 17:34

Fertőd - KSZK

4
5
6
7
8
9
10

Országos Vidék Minősége Védjegy Találkozó

2019. február 11. 10:00

Fertőszéplak, egyesületi iroda

11

Milyen egy jól működő család?

2019. február 12. 18:00

Szabadidőközpont és Könyvtár, Konferenciateremben

12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Aktuális programok

2019. február 20. 13:00

Norburgenland Plus HACS-al együttműködési találkozó

A szomszédos osztrák Helyi Akciócsoporttal egyeztetünk lehetséges együttműködéseinkről

2019. március 8. 19:00
- 2019. június 1.

Kastélykoncertek 2019

Részletes koncertfüzet elérhető itt!

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás