A hónap kézművese - Kovács Máté Zétény, sörfőzőmester

2018. év júliusában a hónap kézművesének választottuk Kovács Máté Zétény, sörfőzőmestert a Szentkői Sörház megálmodóját, aki rövid interjú keretein belül mutatta be nekünk vállalkozását.

"Szentkői a kőbe vésett ízvilág!"

 

1. Honnan indult vállalkozásának ötlete illetve a sörfőzés iránti érdeklődése?

A sörfőzés után akkor kezdtem érdeklődni, amikor 8-10 évvel ezelőtt tudomásomra jutott két barátom által, hogy lehet házi körülmények között is sört készíteni. Figyelemmel kísérhettem mellettük a házi sörfőzés folyamatát, illetve volt szerencsém kóstolni az újabbnál újabb söreiket.  Ekkor tudatosult bennem, hogy a sör mennyi izgalmas arcot mutathat, mennyire komplex és nemes ital is lehet, ha a jó ízléssel és megfelelő szaktudással összeállított receptúrát szűretlenül és hőkezelés nélkül főzik le. Ezt követően kezdtek megjelenni a piacon a magyar kisüzemi sörfőzdék termékei, melyeknek fő céljuk a magyar sörkultúra újjáélesztése, vagyis az iparosodott sörgyártás előtti sörkultúra visszaállítsa. Majd elkezdtem én is sört főzni a saját receptúráim alapján, illetve elvégeztem egy sörgyártói tanfolyamot. A szakma a hivatásommá vált.

A vállalkozás elindításának ötlete a 2015-ös hegykői Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválján született. Családunk töretlenül azon dolgozik, hogy megépíthesse prémium minőségű kisüzemi sörfőzdéjét, ami méltó lesz az önmagában gyönyörű és dinamikusan fejlődő régiónkhoz, ezzel is részt vállalva a magyar sörkultúra fejlődésében és térnyerésében.

 

2. Milyen söröket készít? Milyen alapanyagokkal dolgozik a sörfőzés során?

Főzéseim során mindig igyekeztem újabb és újabb sörtípusokat kipróbálni, hogy ismereteimet minél inkább szélesítsem, így több angol, belga, cseh, német és amerikai sörfajtát is készítek, melyek közül kihívás lesz kiválasztani a legkiemelkedőbbeket a nagyobb mennyiség legyártására. Bízom benne, hogy például az Altbier, a Blonde ale, az Amerikai IPA és a Porter típusú söreim előállításával részben meg tudom majd mutatni az érdeklődők számára, milyen formában is éli reneszánszát a sörforradalom az egész világon.

Az alapanyagok kiválasztása az előállítani kívánt sörtípustól függ. A jó minőségű ivóvíz mellett felhasználok többek között angol, német és ausztriai alap-, karamell- és csokoládé malátákat, illetve amerikai, angol, német keserű és aroma komlókat, továbbá sörélesztőket.

A sör ízesítésére használtam már meggyet, gyömbért, koriandert, citromfüvet, bodzabogyót, levendulát, csalánt stb. Ebből is látszik az a törekvésem, hogy az aromamentes, természetes alapanyaggal ízesített sörök előállítása a cél.

Örömmel tapasztaltam azt, hogy Vidékfejlesztési Egyesületünk számos védjegyes tagja együttműködésre mutat hajlandóságot akár az alapanyagok szolgáltatásában, akár a termékek értékesítésében.

 

3. Hogyan fogalmazná meg, hogy mitől/miben mások az Ön által készített sörök, mint bárki másé?

„Ahány ház, annyi szokás” - tartja a közmondás, ami vonatkoztatható a sörfőzésre is. Egy adott sörtípust is le lehet főzni számtalan verzióban, hiszen maga a receptúra megálmodása, a gyártási technológia, de még az erjesztő tartályok kialakítása is mind befolyásolják a végeredményt. Nem beszélve az alapanyagok széles választékáról, ami napjainkban sosem látott lehetőséget nyújt a sörfőzők számára. A jelenlegi sörforradalom azért képes ilyen ütemben hódítani a világon, mert rendkívül izgalmas ízekkel rendelkező komlókat nemesítenek, illetve a prémium minőségű malátázott gabonafélék között is nagy a választék, amit már a XXI. századi fejlett infrastruktúra bárhova képes eljuttatni. Ahogyan egy étterem kínálata, és az ételek elkészítésének módja is a szakácson/konyhafőnökön/tulajdonoson múlik, úgy egy sörfőzde egyedi ízvilágát is maga a sörfőző mester/mesterek ízlése tükrözi.

Házi körülmények között már több éve főzöm az alsó- és felsőerjesztésű söröket egyaránt. A receptúrák kialakításában mindig is az motivált, hogy a végterméket a kiegyensúlyozottság jellemezze még akkor is, ha az adott sörtípust egy-egy rendhagyó alkotóelemmel egészítem ki.

Terveink között szerepel, hogy a jövőben régiónkban termesztett alapanyagok kerüljenek a söreinkbe, amik különösen egyedivé tennék termékeinket, hiszen környékünkre jellemző ízeket tartalmazna.

 

Elérhetőségek

Szentkői Sörház Kft.
9437 Hegykő, Halastó u. 5.
szentkoisorhaz@gmail.com
06/30 621 4538

2019. március
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5

Farsangi Lakodalmas Ágfalván

2019. március 6. 15:00

Ágfalva

6
7

Kastélykoncertek 2019

2019. március 8. 19:00
- 2019. június 1.

Esterházy-kastély, Fertőd

8
9
10

Elnökségi ülés

2019. március 11. 14:00

Fertőszéplak, Széchényi kastély

III. HBB ülés

2019. március 11. 14:45

Fertőszéplak, Széchényi kastély

11
12
13

Értékőr Képzési Program - Jelentkezési Határidő

2019. március 14. 17:30

Fertőd

Vidék Minősége Védjegy Tanács Ülés

2019. március 14. 14:00

Fertőszéplak, egyesületi iroda

14

Nemzeti ünnep

2019. március 15. 10:00

Fertőszentmiklós

15
16
17
18
19

24 ÓRÁS BURGENLANDI EXTRÉM TÚRA beszélgetés

2019. március 20. 17:00

Hegykő, Tornácos Ház

20
21

Értékőr Képzési Program - 1. modul

2019. március 22. 09:00
- 2019. március 23.

Fertőd

LEADER-Turizmus Kislépték Felhívás

2019. március 22. 23:59

Elektronikus felület

22

Értékőr Képzési Program - 1. modul

2019. március 23. 09:00

Fertőd, KSZK

23
24
25
26
27
28

LEADER-Vidék MinőségeVédjegy Felhívás

2019. március 29. 23:59

elektronikus felület

29
30
31

Aktuális programok

2019. március 29. 23:59

LEADER-Vidék MinőségeVédjegy Felhívás

Szakaszzáró nap

2019. április 2. 17:00

LEADER nyertesek szemináriuma

A pályázatok elszámolásának segítésére...

2019. április 5. 09:00
- 2019. április 6.

Értékőr Képzési Program - 2. modul

Esztétikum…Médiák… és Ahol élünk… az Alpokalja-Fertő táj; Térségünkről dióhéjban… a kiadványszerkesztés alapjai, megismerkedés az Adobe InDesign tördelőprogrammal

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás