A hónap kézművese - Kovács Máté Zétény, sörfőzőmester

2018. év júliusában a hónap kézművesének választottuk Kovács Máté Zétény, sörfőzőmestert a Szentkői Sörház megálmodóját, aki rövid interjú keretein belül mutatta be nekünk vállalkozását.

"Szentkői a kőbe vésett ízvilág!"

 

1. Honnan indult vállalkozásának ötlete illetve a sörfőzés iránti érdeklődése?

A sörfőzés után akkor kezdtem érdeklődni, amikor 8-10 évvel ezelőtt tudomásomra jutott két barátom által, hogy lehet házi körülmények között is sört készíteni. Figyelemmel kísérhettem mellettük a házi sörfőzés folyamatát, illetve volt szerencsém kóstolni az újabbnál újabb söreiket.  Ekkor tudatosult bennem, hogy a sör mennyi izgalmas arcot mutathat, mennyire komplex és nemes ital is lehet, ha a jó ízléssel és megfelelő szaktudással összeállított receptúrát szűretlenül és hőkezelés nélkül főzik le. Ezt követően kezdtek megjelenni a piacon a magyar kisüzemi sörfőzdék termékei, melyeknek fő céljuk a magyar sörkultúra újjáélesztése, vagyis az iparosodott sörgyártás előtti sörkultúra visszaállítsa. Majd elkezdtem én is sört főzni a saját receptúráim alapján, illetve elvégeztem egy sörgyártói tanfolyamot. A szakma a hivatásommá vált.

A vállalkozás elindításának ötlete a 2015-ös hegykői Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválján született. Családunk töretlenül azon dolgozik, hogy megépíthesse prémium minőségű kisüzemi sörfőzdéjét, ami méltó lesz az önmagában gyönyörű és dinamikusan fejlődő régiónkhoz, ezzel is részt vállalva a magyar sörkultúra fejlődésében és térnyerésében.

 

2. Milyen söröket készít? Milyen alapanyagokkal dolgozik a sörfőzés során?

Főzéseim során mindig igyekeztem újabb és újabb sörtípusokat kipróbálni, hogy ismereteimet minél inkább szélesítsem, így több angol, belga, cseh, német és amerikai sörfajtát is készítek, melyek közül kihívás lesz kiválasztani a legkiemelkedőbbeket a nagyobb mennyiség legyártására. Bízom benne, hogy például az Altbier, a Blonde ale, az Amerikai IPA és a Porter típusú söreim előállításával részben meg tudom majd mutatni az érdeklődők számára, milyen formában is éli reneszánszát a sörforradalom az egész világon.

Az alapanyagok kiválasztása az előállítani kívánt sörtípustól függ. A jó minőségű ivóvíz mellett felhasználok többek között angol, német és ausztriai alap-, karamell- és csokoládé malátákat, illetve amerikai, angol, német keserű és aroma komlókat, továbbá sörélesztőket.

A sör ízesítésére használtam már meggyet, gyömbért, koriandert, citromfüvet, bodzabogyót, levendulát, csalánt stb. Ebből is látszik az a törekvésem, hogy az aromamentes, természetes alapanyaggal ízesített sörök előállítása a cél.

Örömmel tapasztaltam azt, hogy Vidékfejlesztési Egyesületünk számos védjegyes tagja együttműködésre mutat hajlandóságot akár az alapanyagok szolgáltatásában, akár a termékek értékesítésében.

 

3. Hogyan fogalmazná meg, hogy mitől/miben mások az Ön által készített sörök, mint bárki másé?

„Ahány ház, annyi szokás” - tartja a közmondás, ami vonatkoztatható a sörfőzésre is. Egy adott sörtípust is le lehet főzni számtalan verzióban, hiszen maga a receptúra megálmodása, a gyártási technológia, de még az erjesztő tartályok kialakítása is mind befolyásolják a végeredményt. Nem beszélve az alapanyagok széles választékáról, ami napjainkban sosem látott lehetőséget nyújt a sörfőzők számára. A jelenlegi sörforradalom azért képes ilyen ütemben hódítani a világon, mert rendkívül izgalmas ízekkel rendelkező komlókat nemesítenek, illetve a prémium minőségű malátázott gabonafélék között is nagy a választék, amit már a XXI. századi fejlett infrastruktúra bárhova képes eljuttatni. Ahogyan egy étterem kínálata, és az ételek elkészítésének módja is a szakácson/konyhafőnökön/tulajdonoson múlik, úgy egy sörfőzde egyedi ízvilágát is maga a sörfőző mester/mesterek ízlése tükrözi.

Házi körülmények között már több éve főzöm az alsó- és felsőerjesztésű söröket egyaránt. A receptúrák kialakításában mindig is az motivált, hogy a végterméket a kiegyensúlyozottság jellemezze még akkor is, ha az adott sörtípust egy-egy rendhagyó alkotóelemmel egészítem ki.

Terveink között szerepel, hogy a jövőben régiónkban termesztett alapanyagok kerüljenek a söreinkbe, amik különösen egyedivé tennék termékeinket, hiszen környékünkre jellemző ízeket tartalmazna.

 

Elérhetőségek

Szentkői Sörház Kft.
9437 Hegykő, Halastó u. 5.
szentkoisorhaz@gmail.com
06/30 621 4538

2020. május
HKSzCsPSzoV
1
2

Flórián nap Harkán

2020. május 3. 09:00

Harka, Sportpálya

3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

6. HBB ülés

2020. május 13. 14:00

Fertőszentmiklós

13
14
15
16
17
18
19
20
21
22

Önkéntes és Létesítményi I. fokozatú tűzoltóverseny - ELMARAD!

2020. május 23. 08:00

Petőháza Sportpálya

23
24
25
26
27
28
29