A hónap termelője - Czupy Krisztina, őstermelő

2018. év májusában a hónap termelőjének választottuk Czupy Krisztina őstermelőt a Röjtöki Kincsesház megálmodóját, aki rövid interjú keretein belül mutatta be nekünk vállalkozását.

""Természetben az egészség""

 

1. Honnan indult vállalkozásának ötlete illetve a homoktövis iránti érdeklődése?

Mivel mindig is az egészséges és természetes élelmiszereket próbáltuk előnyben részesíteni, először fogyasztóként találkoztunk a homoktövissel és az abból készült különböző termékekkel. Igyekszünk gyógyszerek helyett inkább a "természet patikájából" választani, így magunkon tapasztatuk meg hatásait és szerettük meg ezt a különleges gyógynövényt. A nagyvárosból vidéki nyugalmat keresve, mezőgazdasági vállalkozásban gondolkoztunk, kézenfekvő volt tehát, hogy elsőként a homoktövis termesztésbe fogtunk bele. Az ültetvényünket 2013-ban 2 ha területen telepítettük és rögtön el is indítottuk - a Biokontroll Hungária által - az átállási folyamatot. Így az első szüretünk során – 2016-ban - már "bio" minősítést kapott a gyümölcsünk.

 

2. Milyen termékeket készít? Milyen alapanyagokat használ fel hozzájuk?

A homoktövis bogyóból készíthető elsődleges, ún. alap termék a gyümölcsvelő, amely a gyümölcs héj és mag nélküli része. Ennek elkészítése kíméletes eljárással hőkezelve történik, semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A gyümölcs héját és magját szárítva, őrölve kapjuk a héj-mag őrleményt. Ha a héjat különválasztjuk a magtól, a magból magolajat sajtolhatunk. A növény szárított levele nagyon jó gyógyhatású tea. Ezekhez a termékekhez semmilyen adalék anyagot nem adunk.

A gyümölcsvelőből szörpöt és lekvárt is készítünk, melyek különleges ízű desszertek.

 

3. Hogyan fogalmazná meg, hogy mitől/miben mások az Ön által készített termékek, mint bárki másé?

Nehéz a válasz, mivel sokféle homoktövis termék van már a piacon, melyek között van sok, ami nagyon jó is.
Mi magunkra nézve megfogalmaztunk néhány dolgot amit betartunk:
1. A termesztés során nem alkalmazunk vegyszereket és műtrágyákat.
2. A gyógyhatású termékeink (étrend kiegészítők) elkészítésénél igyekszünk a növényben található értékeket a lehető legkisebb mértékben csorbítani. Sem hozzá nem adunk, sem elvenni nem szeretnénk belőle.
3. A desszert jellegű termékeink legyenek első sorban finomak, hogy megmutathassuk és megszerettethessük egy különleges gyógynövény egyedi ízvilágát.

 

Elérhetőségek

Cím: 9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki út 45.
Mobiltelefon: 06 70/943 3160 és 06 70/321 2718
E-mail: rojtokikincseshaz@gmail.com
Facebook: fb.me/htovis

2018. szeptember
HKSzCsPSzoV
1
2

Vidék Minősége Védjegy szakaszzáró nap

2018. szeptember 3. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

Kultúrháló Kislépték szakaszzáró nap

2018. szeptember 3. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

Turizmus Kislépték szakaszzáró nap

2018. szeptember 3. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

3
4
5

Bolgár helyi akciócsoportok

2018. szeptember 6. 17:30
- 2018. szeptember 9.

térségünk

6
7

I.VidékOLIMPIA

2018. szeptember 8. 09:30

Fertőd, Madách sétány

8
9
10
11
12

MÁK képzés

2018. szeptember 13. 09:45

Zalaegerszeg

13
14

11. Kulturális Örökség Napjai Sopronkövesden

2018. szeptember 15. 00:00
- 2018. szeptember 16.

Sopronkövesd

15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25

ELARD Konferencia - LEADER reloaded, Portugália

2018. szeptember 26. 09:45
- 2018. szeptember 28.

Evora, Portugália

26
27
28

Bicikli élménytúra Széchényi kastélyok és emlékhelyek érintésével

2018. szeptember 29. 09:00

Nagycenk – Pereszteg – Nagylózs – Sopronkövesd – Nagylózs – Röjtökmuzsaj – Fertőszentmiklós – Fertőd – Fertőszéplak – Hegykő – Fertőhomok – Hidegség – Nagycenk Alkotóház

29
30

Aktuális programok

2018. szeptember 26. 09:45
- 2018. szeptember 28.

ELARD Konferencia - LEADER reloaded, Portugália

LEADER reloaded, Portugália

2018. szeptember 29. 09:00

Bicikli élménytúra Széchényi kastélyok és emlékhelyek érintésével

Részletek a plakáton!

2018. október 1. 00:00

Vidék Minősége Védjegy szakaszzáró nap

Vidék Minősége Védjegy szakaszzáró nap

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás