Kérdések és válaszok

a pályázatokhoz kapcsolódóan!

 1. 1. A napelemek, vagy klíma beszerzése lehet-e eszközbeszerzés annak ellenére, hogy a 82-es munkanemhez sorolható épületgépészeti fejlesztésnek minősül?
 2. Ha egyértelműen beazonosítható, akkor építés. Azon belül lehet árajánlatos tételként elszámolni, ha az a típus nincs benne az ÉNGY-ben. Terv szinten csak homlokzati rajz kell műszaki leítással.
 3.  
 4. 2. A pályázó hogyan számolhat el a KK-ban az ÉNGY tételekkel? milyen %-os, vagy tételes eltérések lehetségesek? Hogyan, milyen módon változtathatja a műszaki tartalmat, tételeket? Árajánlatos tételek esetében ez hogyan alakul?
 5. A TK-ban már egy létesítményre kerül megítélésre kiadási tétel és nem munkanemekre. Ez azt jelenti, hogy az adott kiadási tételen belül gyakorlatilag bármit módosíthat, amennyiben azt a műszaki ellenőr lenyilatkozza, hogy szükséges a változtatás és az építmény megfelel a változtatás után az építésügyi előírásoknak. Az ilyen típusú változásokat elegendő a KK-nál bejelenteni.
 6.  
 7. 3. Az előleg lehívás folyamata és kapcsolódó dokumentumai
 8. A lehívás folyamata hasonló, mint az előző időszakban, csak többet lehet igényelni (50 %) és kevesebb bankgaranciát kell letenni (igényelt előleg 100%-át), valamint az önkormányzatoknak nem kell bankgaranciát adni, hanem likviditási tervet kell benyújtani. Előleget ugyanúgy a Magyar Államkincstár oldalán az Elektronikus ügyintézés felületre belépve (Alkalmazás megnyitása) kell beadni és a bankgaranciát papír alapon kell a Kincstár egyik Főosztályára megküldeni.
 9.  
 10. 4. Nem saját tulajdonú ingatlanban folytatott vállalkozói tevékenység esetén, amennyiben egy pályázó nem tervez építési beruházást, kizárólag eszközbeszerzést, akkor is kötelező-e a tulajdonosi hozzájárulás bekérése és a tartós bérleti szerződés benyújtása?
 11. Igen.
 12.  
 13. 5. Villamoshálózat felújítása esetén (lámpatest csere, vezetékcsere) szükséges-e bekérni a kérelemhez valamilyen tervdokumentációt, műszaki leírást stb. ?
 14. Véleményünk szerint ez nem építési engedélyköteles építési tevékenység, ezért szükséges.
 15.  
 16. 6.Természetes személy pályázó esetén mi számít az alapítás időpontjának, azaz az elektronikus felület "Ügyféladatok" pontjában mit kell beírni (milyen dátumot) az alapítás időpontjához?
 17. Ugyanígy az elektronikus felület "Ügyféladatok" pontjában természetes személy pályázó esetében, aki vállalkozóvá válik, mit kell írni ugyanitt a TEÁOR számhoz, mivel ha ezt a pontot és az előzőt nem tölti ki, akkor hibaüzenet kap, ami olyan jellegű, ami miatt nem beadható a kérelem?
 18. Természetes személynél az alapítási dátumhoz írják azt, amióta az adott helyen lakik. A TEÁOR-hoz pedig azt a tevékenységet, amit a projekt megvalósulása után végezni fog.
 19.  
 20. 7. Amennyiben egy projekt összköltsége magasabb, mint a maximum támogatás összegéből számított elszámolható összköltség (pl. 85%-os a támogatás, maximum 2 500 000 Ft-ot kaphat támogatásként, így az elszámolható összköltség bruttó elszámoló esetében 3 500 000 Ft), jelent-e problémát, hogy az összköltséghez csak az elszámolható összeget írja be - a többit, pedig a nem elszámolható költségek közé-, vagy másként kell eljárni? Azaz beadhat-e valaki a példát is nézve, akár egy 3,5 millió Ft-os összköltségű projektet is, tudva azt, hogy maximum 2,5 millió Ft támogatást kaphat.
 21. A projekt teljes költségébe beletartoznak az elszámolhat és a nem elszámolható költségek is. Ha a max. támogatás 2,5 MFt, de ennél többe kerül a projekt, akkor az igényelt támogatást és az önerőt adja meg az elszámolható költség cellába, ami ezen felül még felmerül költsége, azt pedig a nem elszámolható költség cellába. Ugyanígy az 50 %-os vállalkozói projektek esetében is.
 22.  
 23. 8. Túraútvonal kijelölése esetén, vagy adott településen belül több helyszínen kihelyezendő irányító táblák, utcanévtáblák esetén szükséges-e minden helyszínhez kikérnie a pályázónak a térképmásolatot? 
 24. A felhívás előírásaitól függ. Ha építési beruházásokat említ a felhívás, akkor igen.
 25.  
 26. 9. Támogatható-e olyan létesítmény (harangláb, kereszt) felújítása, amely jelenleg nem szerepel (nem tüntették fel) a térképen (térkép kivonaton)?
 27. A felhívástól függ, de véleményünk szerint, ha nincs eltérő szabályozás, akkor lehet.
   

 

 

2021. január
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28