Pályázati tájékoztató fórum a térségi turizmusfejlesztési kezdeményezésekhez 2017.12.05.

Térségünk erős turisztikai potenciállal bír, számos adottsága, lehetősége az ország vezető turisztikai desztinációi közé emeli, azonban messze elmaradunk Európa vezető desztinációitól. A megnyílt LEADER felhívások kisebb léptékű kezdeményezések támogatásával szeretnének a fejlődéshez hozzájárulni. A vidékfejlesztési támogatásokon túl számos más kezdeményezés, támogatási és egyéb lehetőség segíti térségi turizmusunk erősödését, a fórumon mindezeket igyekeztünk bemutatni az érdeklődők számára. Az elhangzott előadások elérhetőek lent.

Térségi turizmusfejlesztési kezdeményezésekhez kapcsolódó pályázati tájékoztató fórum - ahogy a Porpáczy diákjai látták

 

2017.12.05-én 14.30- 18.30 óráig került megrendezésre a térségi turizmusfejlesztési pályázati tájékoztató fórum, amelynek Hegykőn a Tornácos Ház adott otthont. Az eseményen több szakember is megjelent, hogy előadást tartson az általuk képviselt témáról.

Az előadáson köszöntőt mondott Firtl Mátyás térségünk országgyűlési képviselője és Horváth Tibor, egyesületünk elnöke.

A programot Barcza Attila, Sopron város Turisztikai Bizottság Elnöke kezdte el.
Előadásában hallhattuk, hogy Sopron mennyi fejlesztésen ment át az utóbbi időszakban. Ezen kívül betekintést nyerhettünk az elkövetkezendő 3-5 év projektjeibe. Megtudhattuk, hogy az egyik legnagyobb ezek közül a Fertőrákosi Strand fejlesztése.

A második előadást Páliné Keller Csilla a LEADER Egyesület Munkaszervezet vezetője tartotta. Témája az Alpokalja-Fertő táj turizmusát erősítő támogatások, pályázatok ismertetése. Ismertette ezek céljait, kritériumait, mellékleteit. A pályázatra bármelyik település pályázhat, és jelenleg folyamatban van egy Tisza-tóval közös pályázatuk.

Ezt követően Dr. Egyed Krisztián egyetemi docens és turisztikai szakértő tartott nekünk előadást a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programról. Beszélt a 2030-as Nemzeti Turizmus fejlesztési stratégiáról. Ennek víziója az erős turisztikai ország márka elérhetősége. Lényege a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció, vagyis hogy a program a szálláshelyfejlesztésre összpontosít.

Nem sokkal ezután hallhattunk egy szintén nagyon érdekfeszítő bemutatót dr. Fekete Mátyástól, a FATOSZ alelnökétől, a napraforgós minősítési rendszerről. 1994 óta látják el a  szakmai, érdekképviseleti tevékenységeket. A négy napraforgó 2011 óta állami védjegy, ami 60 kiképzett minősítést kapott és elmondták hogy a falusi szálláshelyek esetében ez hogyan működik. Jelenleg 1300 védjeggyel rendelkező szálláshely van országszerte.

Ezután következett Fekete Attila, a Feki Webstudió vezetője. Mi kell a jó weboldalhoz, avagy mik a fontos tudnivalók egy weboldal elkészítéséhez. Egy az egyben bemutatta, hogy hogyan állítsunk össze egy tökéletes honlapot. Nagyon érdekes és fiatalok számára is hasznosítható információkat tartalmazó előadás volt.

1700-tól Nagy Gábor szakértő tartotta meg az előadását. Témája a GINOP pályázati program volt. Tőle megtudhattuk, hogy létezik egy támogatott gyakornoki program, aminek segítségével a gyakornokokat minél hamarabb lehet foglalkoztatni. Véleményem szerint, ez egy nagyon pozitív, jövőbelátó dolog, és lehetőség is egyben a fiatalok számára. 

A következő és egyben utolsó előadók dr. Mattusich Ágnes és dr. Losonczi Balázs voltak, akik a Nyugat Takarékszövetkezetet képviselték. Beszéltek a fejlesztések finanszírozási lehetőségeiről is. Ilyenek a Kisfaludy Turizmusfejlesztési Hitelprogram, valamint a Vidékfejlesztési Program bankgarancia és hitelprogram.

A fórum végén volt lehetőség arra, hogy a vendégek vagy előadók feltegyék kérdéseiket.

Nekünk a Porpáczy tanulóinak nagy lehetőség részt venni egy ilyen eseményen. Több téren is megmutathattuk magunkat. Horváth Ádám volt a moderátor, Faller Dániel fényképezett, Galavits Laura kamerázott, Bartus Vivien és Tihanyi Boglárka a regisztrációnál segédkezett, Pető Boglárka és Huzina Dóra pedig cikket írtak.
Nagyon érdekesnek, tanulságosnak és izgalmasnak találtuk egyben ezt a konferenciát. Ezáltal  a jövőben már tudni fogjuk, hogy zajlik egy ilyen esemény.
Köszönjük  a  lehetőséget az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesületnek, főként Páliné Keller Csillának.

Pető Boglárka, Huzina Dóra

 

A rendezvényről készült galérai elérhető itt!

2018. október
HKSzCsPSzoV

Vidék Minősége Védjegy szakaszzáró nap

2018. október 1. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

1
2

Turizmus Kislépték szakaszzáró nap

2018. október 3. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

Kultúrháló Kislépték szakaszzáró nap

2018. október 3. 00:00

Alpokalja-Fertő táj térsége

3
4
5

Iváni Lóbarátok Egyesület lovasnapja

2018. október 6. 08:00

Iván,

6
7
8

hidegségi Kecskefarm minősítése

2018. október 9. 10:30
- 2018. október 8.

Hidegség

9
10
11

Jerezából érkezik horvát Leader csoport,

2018. október 12. 09:00

Térségünk

12

XII. Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyészbika Szemle és Vásár

2018. október 13. 10:00

Lászlómajor és Hídi-major

Tökfesztivál

2018. október 13. 10:00

Fertőszéplak, Tájházak

13
14

LEADER nemzetközi szeminárium, Rust

2018. október 15. 09:46
- 2018. október 17.

Rust

15
16
17

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei szervezete

2018. október 18. 10:00

Fertőszéplak, Széchényi kastély

18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktuális programok

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás