A hónap művésze - Rabi Géza

2017. év decemberében a hónap művészének választottuk Rabi Gézát, építész tervezőnket. Készítettünk vele egy rövid interjút, hogy jobban megismerhessék tevékenységét...

"Formai biztonság az építészetben!"

 

1. Honnan indult vállalkozásának ötlete illetve az építészet iránti szeretete?

Tizenévesen sokat töprengtem a továbbtanulásról. Akkor az informatikát választottam, de később nem láttam benne a jövőmet, így a szakközépiskolát követően építésznek tanultam. Nem érzem hátránynak a másirányú középiskolát, mert – mostani szóval „outsider”-ként – más szemlélet szerint néztem a tanultakra.

Főiskolai tanulmányaim befejezése után Horváth Tibor petőházi építésznél kezdtem el dolgozni. Itt formálódott tervezői magatartásom, hogy hagyományos értékeket követve, tradicionális formákkal, 21. századi technológiával tervezzek épületeket. Munka mellett elvégeztem a budapesti Műszaki Egyetemet, s 2010-ben egy hónapot ösztöndíjjal Erdélyben töltöttem, ahol a székelyföldi faluképvédelmi programot tanulmányoztam. Ezután a gazdasági válság éveiben Ausztriában helyezkedtem el. Az állandó munka mellett itthoni megkeresésekre továbbra is készítettem házterveket. Csak a számomra örömteli feladatokat fogadtam el, idővel azonban egyre több megbízást kellett visszautasítanom szabad kapacitás hiányában.

Ezt megelégelve – és a családomat is választva az ingázás helyett – biztos lábakon „térhettem haza” a már kialakított szakmai környezetbe és csapathoz. A külföldi munkát a középkori vándordiákok tanulóéveihez hasonlítva jó tapasztalatszerzésnek tartom, aminek köszönhetően a legújabb technológiai újdonságokat ötvözhetem építészeti örökségünk formavilágával.

 

2. Milyen jellegű megbízásokkal keresik fel megbízói, megrendelői?

Építészeti tervezést vállalok, ami elég sokrétű és szerteágazó. Nagyrészt épületeket tervezünk, leginkább családi házat, de megtalálnak egyéb jellegű megbízások is, mint pl. társasház, kápolna, lovastanya, lovarda, kézműves sörfőzőműhely, vadászház. Idén terveztünk egy volt püspöki magtárból szállásépületet, valamint a Soproni-hegységbe ökoturisztikai központot (szerk: látványtervek decemberre várhatók a honlapon: www.rabigeza.hu). Jelenleg apartmanházon és gyógynövényfeldolgozón is dolgozunk. Épülettervezés mellett kapok építészethez közvetetten kapcsolódó megbízásokat: terveztünk szabadidőpark-elemeket, Mária-barlangot, kopjafát, hidat, kaput is. Többesszámot használok, mert munkatársaimmal csapatban dolgozunk a házakon. Belsőépítész és egyéb szakági tervezők mellett az építtető is csapattag, az együttgondolkodás fontos láncszem.

 

3. Hogyan fogalmazná meg, hogy mitől/miben mások az Ön által készített tervrajzok, mint egy másik tervezőé?

Emberléptékű házakat szeretek formálni az adott környezethez igazodva.

A házakat három kategóriába sorolom:

- hagyományos épülettípus, amit parasztháznak nevezünk

- organikus épülettípus, ami szép a szemnek, de nincs történelmi alapja

- modern épülettípus, ami hagyományos tömegű ház modern formavilággal, anyaghasználattal

A különbség nem a tervlapokon van, inkább a megRendelőkben, akik megBÍZÓK lesznek. A mostani fejetlen világban mindenki a biztonságot keresi. Az én célom, hogy az építészet területén adjam vissza az embereknek a „formai biztonságot”, amit a korábbi korokban kialakult arányok és formák közvetítenek, amitől harmónikus lesz a ház.

Hasonló gondolkodású emberek keresnek meg engem, akik tudják, hogy ebben a formavilágban érzem magam otthon, és ezt szeretem csinálni.

Idegen és túlzó formákat nem vállalok – persze van, hogy a funkció adja ezt, például egy ipari csarnoknál, de ott is törekszem az illeszkedő egyediségre.

 

Elérhetőségek:
9495 Kópháza, Kossuth u. 79.
Tel.: 0630/406 80 59
E-mail: info@rabigeza.hu
Honlap: www.rabigeza.hu

2023. február
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7

9. HBB ülés

2023. február 8. 15:00

Fertőszentmiklós

8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24