KochArt, azaz KonyhaMűvészet... tiroli kezdeményezés

térségi bevezetésének lehetősége végett utazott 3 étterem, a Porpáczy Középiskola és egyesületünk elnöke, munkaszervezeti kollégái Tirol tartományba...

Az ausztriai Tirol tartománnyal régóta gyümölcsöző szakmai kapcsolatban állunk. Térségi szinten 2013-ban kerestük fel őket jó gyakorlataik megismerése érdekében, ekkor mutatták be a KochArt nevet viselő kezdeményezésüket, melyről a 2015-ben Hegykőn tartott nemzetközi turisztikai konferencián a térségi szereplők is részletesebb információkhoz juthattak. (http://www.alpokalja-fertotaj.hu/hirek/131-nemzetkozi_turisztikai_forum_jo_gyakorlatok_a_turizmusfejlesztesrol,_tirolbol_-_2015.02.12..html )

A most áprilisban tartott Védjegy Tanács ülésen eldöntöttük, hogy a LEADER nemzetközi együttműködési kiírás olyan pályázati lehetőség, amely megfelelő keretet nyújtana ezen program térségi bevezetéséhez. Úgy véltük, hogy a KochArt kezdeményezés megerősítené a védjegy hálózat élelmiszer és turisztikai szektorainak együttműködését, valamint egy új turisztikai termék/szolgáltatás bevezetésével erősödne az Alpokalja-Fertő táj térség turisztikai potenciálja.

A pályázat előkészítése érdekében egy kisbuszos, 3 napos szakmai előkészítésre érkeztünk a tiroli térségbe. A KochArt olyan vendéglátók szövetsége a tiroli Brixen völgyben, akik térségük termékeit dolgozzák fel konyháikban, azoknak kiemelt figyelmet szentelve az étlapjukon. Évente többször közösen rendeznek helyi specialitásokról szóló heteket, melyek nagy népszerűségnek örvendnek nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosság körében is.

Szakácsaik folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, ahol elsősorban a hagyományos és az innovatív konyha elkészítési módjairól szerezhetnek újabb ismereteket. Nagy hangsúlyt fektetnek a térségi és a nemzeti konyha elfeledett specialitásainak újbóli felfedezésére, hogy azok az étlapra kerülve tovább színesítsék a kínálatot. A termékek származásának és minőségének biztosítása rendkívül fontos, ezt szolgálják az állandó ellenőrzések az éttermekben. Taggá kizárólag olyan á la carte éttermet működtető vendéglátó egység válhat, mely azonosulni tud és szeretne a térségi termékek feldolgozását hangsúlyozó közösség filozófiájával. A KochArt-nak is köszönhetően az osztrák térséget jelentős gasztro régióként tartják számon, mely kétségtelenül a helyi minőségi termékekre és egy rendkívül erős összefogásra épít a helyi termelők és vendéglátók között, méltó példát állítva ezzel más, szintén a helyi, önellátó gazdaságot erősíteni kívánó térségek elé. 

2018. február
HKSzCsPSzoV

REGIONET Competitive - PIT STOP - gazdasági konferencia

2018. február 1. 09:00

Fertőd, Kulturális és Szolgáltató Központ

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26

LEADER pályázati ügyintézési képzés

2018. február 27. 09:00

Keszthely

27
28

Aktuális programok

2018. február 27. 09:00

LEADER pályázati ügyintézési képzés

NYDHACS-ok felkészítése az ügyintézésre

2018. március 6. 17:00

Pályázatíró szeminárium a Vidék Minősége Hálózat tagjainak

Mintaprojekt áttekintése és feltöltése

2018. március 7. 17:00

Kultúrháló Kislépték LEADER pályázati fórum

Nagycenk Tájékoztató fórum

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás