A hónap élelmiszerese - Nagy Ferenc, tejtermelő tehenészet

2016. év májusában a hónap élelmiszeresének választottuk Nagy Ferencet, akinek Fertődön található tejtermelő tehenészete. Interjújában olvashatnak arról, hogy mitől is olyan különleges a gazdaságukban termelt tej, valamint tejautomatáik helyét is eláruljuk az érdeklődők számára...

1.Honnan indult a vállalkozás/tevékenység ötlete? Miért vágott bele?

Szüleim, nagyszüleim is mindig mezőgazdasággal foglalkoztak, így az állatok és a föld szeretetét már gyermekként magamba szívtam. Fiatal koromtól fogva voltak állataim, a rendszerváltás idején pedig úgy döntöttem, hogy a munkahelyemet feladva fő foglalkozásként folytatom tovább a tevékenységemet. Ekkor még csak néhány tehenet, növendékeket tartottam. Az iskola elvégzése után a fiam is teljes erővel besegített. 1997-re már akkorára duzzadt az állatlétszám, hogy saját telephelyet kezdtünk építeni Fertőd határában. Később a tanulmányai végeztével lányom is csatlakozott hozzánk. 2009-ben jött az ötlet, hogy a megtermelt tej egy részét közvetlenül a fogyasztóknak értékesítsük. Úgy gondoltuk, hogy nekünk és a vásárlóknak is előnyös az, ha a feldolgozót és a kiskereskedelmi láncokat kiiktatva teljes értékű házi tejjel látjuk el a környéket. Mindig is hittünk abban, hogy a fenntartható gazdálkodás fő csapásiránya kell, hogy legyen a valódi, tiszta élelmiszer előállítása és 50 km-en belül történő értékesítése. Ugyanez igaz természetesen vásárlói oldalról is. Kezdetben 4 tejautomatát helyeztünk ki Sopronban. Nagy örömünkre pozitív volt a válasz a vásárlók részéről, hamar kialakult a komoly fogyasztói bázisunk. Azóta a tehénlétszám 200-ra, tejautomatáink száma pedig 8-ra bővült.

2.Honnan szerzik be és milyen takarmánnyal etetik állataikat?

Az állattartáshoz szükséges takarmányt – a fő fehérjehordozók kivételével – teljes egészében mi magunk állítjuk elő. Termőföldjeinken kukoricát, árpát, rozst, silókukoricát, lucernát termelünk, legelőinken a növendékeket legeltetjük. A fehérjehordozó takarmányokat (extrahált repce- és napraforgódara) egy hazai cégtől vásároljuk. Mivel ezek a takarmányok élelmiszeripari feldolgozás nélkül nem használhatók takarmányozásra, ezért nem tudunk saját termelésű fehérjehordozót etetni, mindenképpen külső beszállítótól kell beszereznünk. Minden vásárolt takarmány, illetve a növénytermesztéshez szükséges input anyagok beszerzésénél is kizárólag magyar kereskedelmi partnerekkel dolgozunk, növénytermesztés esetében 30 km-es körzeten belül vásároljuk a szükséges anyagokat.

3.Hogyan fogalmazná meg, hogy mitől jobb az Ön terméke/szolgáltatása, mint bárki másé?

Közel tíz éve döntöttünk úgy, hogy a hazai és Európai Uniós előírásoknál sokkal szigorúbb követelményeket támasztunk a takarmányaink felé, így a genetikailag módosított szójadarát hazai termesztésű és előállítású repce- és napraforgódarára cseréltük. Ezzel – hazánkban az elsők és azóta is csak kevesek között – teljes egészében GMO-mentes tejet tudunk termelni. További fontos szempont számunkra az állatállományunknál használt gyógyszerkészítmények minimálisra csökkentése. Tejelő teheneinknél nem használunk antibiotikumokat és más gyógyszereket, így ezek maradványaitól is mentes a tejünk. Tehenészetünk a hazai és Európai uniós állatjóléti követelményeknek is eleget tesz, hiszen mi is tudjuk, hogy a teheneink a komfortos életteret bőséges és jó minőségű tejjel hálálják meg. A kiskereskedelmi láncoknál kapható dobozos- és üveges tejekkel ellentétben, melyek csökkentett beltartalommal rendelkeznek (1,5 – 2,8 – 3,5 % zsírtartalmú félig fölözött illetve fölözött tejek), a mi tejautomatáinkból 4,4% zsírtartalmú, 3,7% fehérjetartalmú tejet vehetnek a vásárlók. A mi tejünk nem esik át feldolgozási eljárásokon, nem veszünk el és nem teszünk hozzá semmit, nem kezeljük és nem tartósítjuk. Nem áll raktárban hónapokig és nem kell több száz kilométeren át utaztatnunk ahhoz, hogy eljusson a fogyasztókhoz. Úgy adjuk tovább, ahogy mi is kapjuk - a teheneinktől.

4.Végezetül pedig az érdeklődők számára elárulná, hogy hova telepítették a környéken tejautomatáikat?

Jelenleg nyolc tejautomatával rendelkezünk, melyek pontos helye:

- Magyar utca (Sopron)
- Piac (Sopron)
- Béke utca (Sopron)
- Jereváni buszvégállomás (Sopron)
- Áfész üzlet (Fertőd)
- Horváth pékség (Fertőszentmiklós)

- Új helyszín: Fő tér 15. - Zöldségbolt (Kapuvár)

 

Elérhetőség:

Cím: 9431 Fertőd, Mező u. 11.

E-mail: teheneszetfertod@gmail.com

Tel.: 06 70/453-8505

Facebook: Nagyék tejautomatái

2019. július
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktuális programok

2019. augusztus 5. 09:00
- 2019. augusztus 9.

Citera tábor

Sopronkövesd Községi Önkormányzat szeretettel meghívja 2019.08.05. és 2019.08.09. között tartandó Citera tematikus táborba, mely napközis citera tábor gyerekeknek.

2019. augusztus 20. 14:00

Kékfestés műhelyfoglalkozás

A Friends of Europe Nagycenk Egyesület szeretettel vár kicsiket és nagyokat Kékfestés műhelyfoglalkozására

2019. augusztus 22. 10:00

Táboroztatás, nyári táborok igényfelmérése műhelynap

Répceszemere Községi Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a falu Kultúrházába egy tartalmas műhelynapra. A térség polgármesterei, iskolai intézményvezetők, valamint a jelen lévő érdeklődők közösen megbeszélik a nyári táboroztatásra való igényeket és kidolgoznak egy stratégiát a következő évben megvalósítandó ifjúsági táborokra vonatkozóan.

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás