A hónap élelmiszerese - Horváth Attila, marhatenyésztő

Elhatároztuk, hogy az idei évtől kezdve minden hónapban kiválasztjuk a hónap védjegyeseit...

Sarród és Fertőszéplak között terül el vadregényes környezetben Horváth Attila, szarvasmarha-tenyésztő 20 ha-os gazdasága, amit egy kedves családdal közösen vezetnek. Az állatok iránti rajongása már kiskora óta a vérében van, mivel felmenői is ezzel foglalkoztak. Állatai számára a lehető legjobb körülményeket teremtette meg minden igényüket kielégítve, hiszen csak az elégedett állat képes a maximum teljesítményt nyújtani, mind tej-, mind húshozamban. Céljuk, hogy a legjobb minőségű és húskihozatalú állatokat tenyésszék, ennek érdekében a Magyartarkák mellé Limousin fajtát társítottak. Jelenlegi állományuk 18 db állatból áll a tenyészbikával és borjakkal együtt. A jövőben szeretnének pedigree-s, tisztavérű állományt kialakítani, ezért vesznek pár Limousin tehenet a tenyészbikájuk mellé, valamint a biogazdálkodás kialakítására törekednek. A megfelelő húsmennyiséget elérve egy árusító helyet terveznek kialakítani a minőségi termék megfelelő körülmények közötti értékesítéséhez.kattintson ide!

Termékei: - élő borjú (Limousin X Magyartarka)

  • Elérhetőség:
  • Cím: 9436 Fertőszéplak, külterület 099/5
  • Tel.: 06 30/7014-436
  • E-mail: ati-85@freemail.hu

Limousin Szarvasmarha

Ma az egyik legkeresettebb nagytestű húsmarhafajta, Franciaország Limousin régiójából származik. A limousin fajta könnyedén felismerhető és megkülönböztethető a többi szarvasmarha fajtától az arany-vörös színe miatt.

Jellemzői

Az egyszínű, világosabb, vagy sötétebb vörös Limousin szarvasmarhán csak a lábakon, a szutyakon, a szem környékén és a belső combon vannak jellegzetes világosabb területek. A viszonylag hosszú törzs széles háttal és a comb a rendkívüli izomzatával a magas húskihozatal alapja. A hús jól erezett. A finom, korrekt állású láb szilárd körmökkel alkalmassá teszi arra, hogy jól lehessen legelőn tartani.A limousin szarvasmarha relatíve hosszú és enyhén ereszkedő medencéje és az alacsony születési súlya könnyű ellést tesz lehetővé.További fajtajellemzők a vitalitás, a termékenység, a hosszú élettartam és az alkalmazkodóképesség. Középkorán érő fajta, üszői 18-20 hónapos korban vehetők tenyésztésbe.

A Limousin akár fajtatiszta tenyésztésben, akár keresztezésben kiválóan alkalmas a legmagasabb minőségi követelményeket kielégítő hústermelésre. Súlyánál és takarmányigényénél fogva ez a marha kevésbé gyorsan növekedő legelőkön, középhegységekben is tartható. A borjak nagy vitalitása jelentősen csökkenti a veszteséget leborjadzáskor.

 

Magyar tarka

A magyar tarka fajta a XIX. sz. második felében még uralkodó magyar szürke fajtának a szimentáli fajtával végzett fajtaátalakító keresztezéséből származik. A fajta kialakításában ezen kívül az itt élő egyéb fajták és tájfajták pl. bozderes, holland lapály stb. is részt vettek. A fajtaátalakítás több évtizedig tartott, és lényegében véve csak az elmúlt évtizedekben fejeződött be.

Jellemzői

A magyar tarka fajtajellegének kialakítása során általában igyekeztek minél jobban megközelíteni a szimentáli fajtát. Ennek ellenére a magyar tarkában több az olyan egyed, amelyben a fehér mezők nagyobbak, gyakoribb a csipkézettség, árnyékoltság. Gyakrabban fordul elő a bőr-, a szaru- és a szőrképletekben a szürke és a fekete pigment. Általában a magyar tarka csontozata finomabb, izmoltsága mérsékeltebb, far alakulása keskenyebb, növekedési erélye valamivel kisebb, hústermelő-képessége nagyjából megegyezik a szimentáliéval.


A fajtaátalakító keresztezést, ezzel a magyar tarka fajta kialakítását elsősorban az indokolta, hogy a tejtermeléssel és hústermeléssel szemben támasztott növekvő igényeket az őshonos fajta már nem tudta kielégíteni, az igaerő-hasznosítás jelentősége pedig a szarvasmarha-tenyésztésben fokozatosan háttérbe szorult. A magyartarka tipikus kombinált (kettőshasznosítású) fajta, amely egyesíti magában a minőségi tejtermelés (magas tejzsír- és tejfehérje-tartalom) és hústermelés (kiváló vágóérték, korszerű húsminőség) iránti napjainkban támasztott igényeket. Bocsor Géza (A magyartarka marha, 1960 Akadémiai kiadó) szerint a magyartarka épp olyan sajátos terméke a magyar földnek és a magyar népnek, mint a kultúrája.

Forrás: http://www.agr.unideb.hu/animaldb/marha/f9.htm
2019. december
HKSzCsPSzoV

Vert mézeskalács műhelyfoglalkozás

2019. december 1. 14:00

Nagycenk, Kiscenki u. 20. - Alkotóház

1
2
3
4

Helyi értéktár megismertetése a fiatalokkal, az oktatási rendszerbe csatolás

2019. december 5. 09:00

Szigetköz, Kimle

FOTÓSULI, III. alkalom

2019. december 5. 08:30

Kópháza, Művelődés Ház

5
6

Adventi Forgatag a Vidék Minősége jegyében

2019. december 7. 14:00

Hegykő, Tornácos Ház

7
8
9
10
11
12

Mikrovállakozás LEADER felhívás szakaszzárás

2019. december 13. 23:59

online

13
14
15
16

Értékmegélő Előadássorozat Akadémia II.

2019. december 17. 17:00

Fertőd, Kulturális és Szolgáltató Központ

17
18
19

Vert mézeskalács műhelyfoglalkozás

2019. december 20. 16:00

Sopronkövesd Alkotóház 9483 Sopronkövesd, Kossuth L. u. 53.

20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktuális programok

2019. december 13. 23:59

Mikrovállakozás LEADER felhívás szakaszzárás

A Felhívás és mellékletei elérhetőek itt: https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/leaderbongeszo/leaderBongeszo.xhtml

2019. december 17. 17:00

Értékmegélő Előadássorozat Akadémia II.

„Kulturakadémia – fertődi közösségi intézmények kulturális és oktatási kezdeményezései” VP6-19.2.1.-5-1.2-17 kódszámú Kultúrháló komplex – Térségi kulturális, komplex együttműködési programok támogatása című programunk kapcsán szeretettel várjuk Értékmegélő Előadássorozat Akadémia II. előadására.

2019. december 20. 16:00

Vert mézeskalács műhelyfoglalkozás

Sopronkövesd Községi Önkormányzat szeretettel meghívja a 2019.12.20. 16 órai kezdettel tartandó vert mézeskalács műhelyfoglalkozásra, melyen lehetőség van vert mézeskalács készítésre és sütésre.

Hírlevél

Ha elsőként szeretne értesülni legfrisebb híreinkről, iratkozzon fel naprakész hírlevelünkre

Feliratkozás