Újabb védjegyes minősítettek tábla átadójára került sor Hegykőn

Tizenhárom friss minősített tagunk vehette át az Alpokalja-Fertő táj térségi védjegy emblémás táblát.

  

Az elmúlt évben több helyen jártunk, sok új élelmiszer előállítót, kézművest, turisztikai szolgáltatótismerhettünk meg. A Vidék MInősége Alpokalja-Fertő táj térségi védjegy elvárásainak az alábbi helyi szereplők feleltek meg, nekik ezúton is gratulálunk és munkájukhoz sok sikert kívánunk!!

A rendezvényről készült képek itt tekinthetők meg!
 

Élelmiszer szektor:

 

Sarród és Fertőszéplak között terül el vadregényes környezetben Horváth Attila, szarvasmarha-tenyésztő 20 ha-os gazdasága, ahol marha jó lenni! Célja, hogy a legjobb minőségű és húskihozatalú állatokat tenyéssze. Ennek érdekében a Magyartarkák mellé Limousin fajtát társított. Jelenlegi állománya 18 db állatból áll, melyet a jövőben tisztavérű, pedigree-s állománnyá szeretne alakítani.

 

Úttörő kezdeményezésként alakult meg Ivánban térségünk első kézműves tehénsajtokat készítő vállalkozása, a Vilcsi Sajtműhely. Egy bájos fiatalasszony, Lendvai Viola keze alatt születnek és formálódnak ezek a páratlan finomságok. Az anyuka örökmozgó és mindig vidám kislánya is nagy rajongója ízletes termékeinek.

 

Eredetileg fia szeretett volna méhészkedni, de később hivatásos focistává válva, apukája örökölte meg méheit. A 2006-os bajai versenyen elért jó helyezése mutatott rá arra, hogy érdemes lenne komolyabban is foglalkoznia méhcsaládjaival, amelyek száma mára 70-re bővült. Ennek eredményeként 2011-ben  a Pánácz Méhészet solidagó mézét választották az év mézévé.

Turizmus szektor:

 

Hegykő központjában található, 1900-as évek első felében épült egykori lakóházat a Község 2009-ben vásárolta meg utolsó lakójától, Horváth János bácsitól. A több évig lakatlan ingatlan nyaranta a Tízforrás Fesztivál kiállító helyeként működött. A ház fejlesztésére és üzemeltetésére a település saját kft.-tét alapított. A 2015-ben befejeződött felújításnak köszönhetően a ház turisztikai szálláshelyként üzemel. Az épület hagyományos jellegének megőrzésével, példaértékű, kerékpáros barát, 4 napraforgós falusi szálláshely nyitotta meg kapuit a Fertő partján.

 

 

 

A Boni Vendégház és Fagyizó után 2015-ben a Bokori család legújabb apartmanjai is megnyíltak vendégeik számára. Bejárataik akadálymentesítettek. Az A-jelű épület mozgáskorlátozott vendégeik számára teljes mértékben kialakított. Családias, vendégszerető apartmanjaik egész éven át várják az átutazó vendégeket, pihenni vágyó családokat és baráti társaságokat. 

 

 

 

 

A zsirai házaspár, Korom Zita és Horváth Csaba a geológia szerelmeseiként szakmájuk „mentésére” hozták létre Kincsestár nevű ismeretterjesztő programjukat fiataloknak és időseknek egyaránt. Régi álmuk, hogy egy olyan helyet hozzanak létre, ahol a gyerekek és a rácsodálkozásra még képes felnőttek interaktív előadás keretein belül ismerkedhessenek meg a "kövek" világával és a TERMÉSZET más érdekességeivel. Így az ismerkedés igazi élményt ad! 

 

Sarródi gyökerei és a falusi lét szeretete vonzotta vissza a budapesti születésű Horváth Ernőt. Idős háza a Fertő-tájra jellemző tradicionális építészeti stílusban született újjá 1998-ban úttörő kezdeményezésként. A Világörökség részét képező Fertő-Hanság Nemzeti Park szomszédságában pirkadatkor hallani a vadludak gágogását, az esti csendben a békák koncertjét. Jó levegő, csend és a falusi békesség hívogatja a pihenni vágyókat.

Kézműves szektor:

 

Az Ausztriában röntgen-szakorvosként dolgozó Dr. Gergely István szabadidejében enged teret alkotóerejének. Célja, hogy a lélek legmélyebb, legtisztább rezdüléseit költői hangon szólaltassa meg. Aki gyógyít és ír, vagyis testnek és léleknek is gyógyírrel tud szolgálni. Engedjék magukat kényeztetni, ereszkedjenek egy kényelmes fotelba, s könyveit lapozva ismerjék meg Őt, és általa találjanak rá ÖNMAGUKRA!

 

Kézművesünk több mint, tíz éve foglalkozik különböző dísztárgyak készítésével. Fő alapanyaga a kézi forgácsolású faanyag, de minden természetes anyagot felhasznál, mint pl. termések, magvak, tojáshéjak... Részt vett a Betlehemi  Kiállításon is, ahol különdíjas lett "strucctojáshéj-barlangos" Betleheme. Ez az alkotás az egyik kedvence, és az angyalok....minden mennyiségben. Tárgyaiban a FA újra éled és tovább él. Így szerezve örömet a megajándékozottnak és készítőnek egyaránt.

 

Az otthon Zsira község központjában egy 1739-ben épült barokk kiskastélyban található. 1951. április 4-én idősek otthonaként kezdte meg működését, majd 75-ben fokozatosan váltották fel őket értelmi fogyatékos lakók. Termékeik szociális foglalkoztatás keretein belül készülnek. Munkájuk nemcsak hasznos, hanem örömet és önbecsülést is szerez végzői számára. Így elfoglaltságuk számukra túlnyúlik a puszta anyagi haszon szűkös világán, mert valami sokkal többet kapnak általa...

 


A fiatal építészmérnök számára fontos családja, így munkája során is olyan házakat tervez, amely az egyedi, tájra jellemző stílusjegyek megjelenésén és az esztétikán kívül igazi, meleg otthont nyújtanak lakóiknak. A formai biztonságot próbálja visszalopni az emberek életébe.
Erdélyi és ausztriai munkatapasztalattal, hagyományos értékeket követve, tradicionális formákkal tervez épületeket 21. századi technológiával.

 

Mindig is a cérnák bűvöletében élt a harkai háziasszony. A hagyományokhoz híven itt is anyáról leányára szállva, már 12 éves korában matyó mintákat hímzett. Élete során számos kézimunka stílust ismert már meg, de saját, egyedi stílusára a keresztszemes hímzések világában találta rá. Munkái különlegessége, hogy régi motívumokat hímez ma is használatos lakástextilekre, ezzel visszalopva hagyományainkat, kultúránkat a hétköznapokba.

 

1948-ban született a fertőhomoki szobrász. A nyarakat egy kis zalai faluban töltötte, így a Duna mozgalmas egyhangúsága, a város értelmetlen sokfélesége, a természet szelíd kegyetlensége lettek meghatározó élményei. Köztéri szobrok és műemlékek restaurálása volt kenyérkereső foglalkozása, bár az utóbbi tíz évben köztéri szobrai is megsokasodtak, elsősorban Sopronban és környékén. Elragadtató munkáiról mi sem árulkodhatna jobban, mint diplomamunkája, ami Visegrádban és az ezer forintos papírpénzünk hátulján is díszelgő Herkules kút. 

2024. február
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23