Dulicz Borászat

"Palackba zárt történet..."

Dulicz Borászat

Bevezetés

Dulicz Tamás neve minden bizonnyal sokak számára ismerősen cseng, hiszen már nem egyszer bizonyított különleges boraival a helyi versenyeken, vagy kóstolhatták meg termékeit valamelyik étteremben. 1998 óta őstermelő a fertőszentmiklósi borász. Kezdetben csak hobbi szinten művelte a felmenői után örökölt 200 éves kis szőlősét, később kötelezte el magát a komolyabb termesztés mellett. A meglévő földje mellé újakat vásárolt, hogy megteremtse a kellő alapot induló borászatának. Mindezt önerőből, banki kölcsönök nélkül sikerült elérnie. Ma már főállásban feleségével, Török Andreával, 14 hektárnyi területen végzi munkáját. Területeik egy része saját, másik része bérelt földekből áll. Borai ízvilágán kívül, a család művész barátja által tervezett egyedi címkék sem kerülik el a vásárlók figyelmét.

Termesztéstechnológia

Jelenleg zömmel egyes függöny művelésmódot* alkalmaznak, de a jövőben szeretnének egyre nagyobb arányban áttérni az egykarú ernyőművelésre **. Ezáltal csökkenthető az egy tőkére vetített terhelés, ezzel kevesebb, viszont jobb minőségű termést lehet betakarítani. Bár a termesztés nagy része gépesített, a szüretelést kizárólag kézzel végzik és ezen a jövőben sem szeretnének változtatni. A környezet védelme érdekében kíméletes növényvédelmet alkalmaznak. A törkölyt komposztálják, amit ültetvényeikben és virágos kertjükben trágyázásra használnak fel. A palackokat újrahasznosítják, szelektíven gyűjtik. A gazdát a bio borászat gondolata is foglalkoztatja.

    Nagyobbrészt folyóborként értékesítik boraikat, de egyre növekszik az aránya a palackos kiszerelésnek. Termékeik az OEM*** előírásoknak megfelelő, kiváló minőségű Soproni borvidéki áruk. Vörösboraikat fahordós érlelés után –ami esetenként több év is lehet-, palackozzák.  Egyelőre csak vörös szőlőfajtákat termesztenek, de az új telepítéseknél már fehéret is terveznek.

Termesztett fajták:

Zweigelt:

színanyagban gazdag, csersavdús, harmonikus, jó minőségű bor.

Gasztronómia: fogyasztása 16 °C-on ajánlott, akár fűszeresebb, nehezebb ételek kísérőjeként is.

Cabernet Sauvignon:

a vörösborok királyának is nevezik, hiszen elképesztő magasságot képes elérni a kiemelkedő minőséget jelentő ranglétrán. Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagban gazdag. Alkoholtartalma a testesség követelménye miatt 12% alatt nem lehet. A jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki, ez Villányban legalább 10, Szekszárdon 5-6 évet jelent. Az új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is.
Gasztronómia: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kékpenészes sajthoz ajánlott, 16-18 °C fokon.

Kékfrankos:

A soproni borvidék legnagyobb felületen termesztett kékszőlő fajtája. Tipikusan tanninban gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösbor. Bíborvörös, finom cserzőanyag tartalmú, kellemesen fűszerezett, ehhez illő sav- és csersavgerinccel.
Gasztronómia: tradicionális fűszeres magyar ételekhez ajánlott borfajta, 13-14 °C-on.

Merlot:

világfajta bor. Mély színű, enyhén fűszeres, illata fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető, amelyet egy gazdag, kerek és bársonyos textúra követ. Csersavtartalma magas, savai közepesek, finomak, de könnyebben beérnek, mint a Cabernet Sauvignon esetében.

Gasztronómia: ajánlott grillhúsokhoz, pecsenyékhez, illetve a legtöbb gyümölcsös körettel társuló ételhez.

Kékfrankos rose:

friss, gyümölcsös illatú bor, üdítő savakkal.

Gasztronómia: hideg, meleg előételekhez, könnyű ételekhez, 10-12°C-on ajánljuk.

További céljaik között szerepelnek:

Pinot Noir:

ahogy egy neves borszakértő mondta, a szőlő kokettáló leánya. Legtöbb évjáratban kiváló bor készíthető belőle, és talán ez a legtöbb stílust felvonultató fajta, ami egyben Burgundia fő fajtája is. Színe a vékony héja miatt közepesen mély, aromái viszont nagyon széles spektrumon mozognak az epren, málnán, rózsán és ibolyán át egészen az érleléssel együtt járó gombás illatokig. Ízében selymes, finom, viszkózus, magas savtartalommal és elegáns zamatokkal.

Gasztronómia: koncentráltsága miatt marhahúsból készült ételekkel is elbír, de piros bogyós gyümölcslevesekhez, vagy csokoládés desszertek mellé is kitűnő.

Cserszegi fűszeres:

aromatikus, amely jó savtartalommal párosul. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. 

Gasztronómia: fogyasztását 10-12 °C fokon ajánljuk tésztaételek, saláták, és fehérhúsú szárnyas étel kísérőjeként.

Chardonnay:

Francia eredetű fajta. A világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik. Bora kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, kiváló minőségi bor. Üde, friss és érlelt formában egyaránt elegáns, kedvelt termék.

Gasztronómia: szinte minden ételhez kiválóan társítható, fogyasztása 12-14 °C-on ajánlott.

A borász méltán kiérdemelt elismerései:

„Dulicz Tamás elsöprő sikert aratott, 2009-es Cabernet Sauvignonja lett Fertőszentmiklós város bora. Ez a cím pedig a presztízs mellett azzal is jár, hogy a helyi önkormányzat is beszáll a nedű népszerűsítésébe. Ennek mikéntjéről Horváth Tibor polgármester azt mondta: az önkormányzat vállalta, hogy a városba érkező vendégeknek adott ajándékok között mindig ott lesz a nyertes bor, illetve, ha a város delegációja ellátogat valahova, akkor a vendéglátóknak is visznek a nyertes italból. De Dulicz Tamás nemcsak a cabernet-vel nyűgözte le a szakértő zsűrit - amelynek tagjai voltak: Németh Lajos, Horváth Tibor, Taschner István, Horváth Imre, Horváth József - hanem az övé lett a legjobb kékfrankos, és ő nyerte el a legjobb bortermelő címet is.”

Fertőszentmiklós: A kiváló borok otthon (2010. május 10.)

Legjobb vörösbor: Dulicz Tamás, Merlot 2012.

Fertőszentmiklósi borverseny 2013.

Fertőd város bora  Kékfrankos 2011.

Fertőd borverseny 2014.

 

Elérhetőség:

Cím: 9444 Fertőszentmiklós, Mező u.21.

Telefon:  0630/416-3233

E-mail: duliczt@gmail.com

Képeket itt találhatnak róla!

 

2023. szeptember
HKSzCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Stratégiai tervezési műhelymunka a térségi turizmus területén

2023. szeptember 20. 13:00

Fertőrákos, Ráspi Étterem

20
21
22
23